Aktuality

Úspechy výtvarného odboru kežmarskej ZUŠ-ky

14

Posledné týždne školského roka 2022/2023 na výtvarnom odbore ZUŠ Antona Cígera v Kežmarku boli opäť mimoriadne úspešné, nakoľko žiaci našej školy získali výnimočné ocenenia.

Výtvarný ateliér je pre žiakov miestom, kde môžu tvoriť a realizovať svoje vlastné nápady, farebne stvárniť svoje videnie sveta a vytvárať svoj vlastný rukopis. V ateliéri sa tiež oboznamujú s estetikou výtvarného prejavu a pestrou škálou výtvarných techník. Svoje výtvarné dielka reprezentujú na rôznych výtvarných výstavách a súťažiach.

Ústredie ľudovej umeleckej výroby v Bratislave vyhlásilo 9. ročník celoslovenskej súťaže remeselnej tvorivosti detí V krajine remesiel 2023. Cieľom súťaže bolo vzbudiť záujem detí a mládeže o tradičné ľudové remeslá, posilniť vedomie kultúrnej identity, podporovať ich manuálnu zručnosť a výtvarnú kreativitu. Porotu očarili práce našich žiakov, hlavne keramika, kraslice a sklomaľby, keďže v prvom internetovom výberovom kole postúpili výtvarné dielka, ktoré realizovali žiaci: Andrej Hrabkovský, Daniela Höcherová, Vivien Kriššáková, Maxim Urban, Bibiana Pješčáková, Tamara Borošová, Eliáš Binek, Richard Kovalčík a Tamara Bineková. Odborná porota v druhom kole udelila 1. miesto žiačke našej školy Bibiane Pješčákovej za prácu Folklór (na sklo maľované), ktorá sa zúčastnila aj Ceremoniála oceňovania a vernisáže výstavy s rovnomenným názvom V krajine remesiel 2023 dňa 15. júna v Thurzovom dome v Banskej Bystrici. Výstava potrvá do 3. septembra a na jej návštevníkov čaká viac ako 400 vybraných súťažných prác.

Szabóov grafický Lučenec pokračoval tento rok už 24. ročníkom celoslovenskej a 17. ročníkom medzinárodnej výtvarnej súťaže s témou Láska. Poslaním súťaže bolo upriamiť pozornosť súťažiacich na grafickú tvorbu a osobnosť Júliusa Szabóa, podnietiť záujem o čierno-biely výtvarný prejav, ktorý je neprávom na pokraji záujmu organizátorov výtvarných súťaží. Mimoriadnu cenu – Cenu primátorky mesta Lučenec Alexandry Pivkovej si koncom šk. roka osobne prevzala Karolína Bábelová, žiačka ZUŠ a. Cígera, Kežmarok za prácu Oslavy, láska k rodinným tradíciám.

Detská predstavivosť a kreativita sú skutočne bez limitov, o čom je možné presvedčiť sa už v každej súťaži. Výtvarné súťaže sú zamerané na umeleckú tvorbu detí, žiakov a študentov. Cieľom súťaže je vyzdvihnúť talenty, prezentovať umeleckú fantáziu, tvorivosť, kreativitu, výtvarné schopnosti a nadanie.

Jana Vaksmundská, ZUŠ A. Cígera Kežmarok