Aktuality

Užitočné, no neznáme remeslo

07

Ak hovoríme o starých remeslách, gubárstvo je nepochybne jedno z tých menej známych. Guby sú ručne tkané výrobky zo stopercentnej ovčej vlny. Remeslu, ktoré je na prvé prečítanie neznáme, sa venuje Ján Fotta.

Pri výrobe guby sa do útkového stavu zatkávajú struky vlnených vlasov, čím sa vytvára vzhľad chlpatej tkaniny, ktorá sa využíva ako koberec alebo estetický bytový doplnok. Gubár vyrába z ovčej vlny aj koberce nazývané surovica, ktorá je na rozdiel od guby hladká a môže byť prírodná, farebná alebo vzorovaná.

Pýtali sme sa Jána Fottu, či si myslí, že toto remeslo bude pokračovať a bude sa mu niekto ešte v budúcnosti venovať. „Gubárstvo asi preto vymiera, lebo je to dosť náročné remeslo na spracovanie ovčej vlny. Predtým u nás bolo naozaj dosť výrobcov, ktorí sa týmto zaoberali, ale boli aj spracovateľské podniky, ktoré dokázali ovčiu vlnu spracovať. Momentálne keď chcem, aby som to mohol vyrábať, tak to robím tak ako naši predkovia. Dá sa povedať, že všetko ručne. Lebo strojné zariadenie, ktoré aj u nás v Klenovci bolo, bolo zlikvidované,“ opísal smutný fakt Fotta.

Výhodou tohto materiálu je, že ovčia vlna nekončí niekde na smetisku, ale vytvorí sa z nej určitý výrobok, ktorý naozaj obohatí domácnosť. Používa sa na rôzne účely. Dá povedať, že ide o zabudnutý výrobok, ktorý však má naďalej čo ponúknuť.

Ondrej Miškovič, foto: Ondrej Miškovič