Aktuality

Voľný čas v netradičnom prostredí

Noviny Kežmarok_sociálne siete

Kaštieľ v Strážkach, ktorý je vysunutým pracoviskom Slovenskej národnej galérie, ponúka okrem stálych expozícií návštevníkom všetkých vekových kategórií tvorivé a vzdelávacie programy. Inak to nie je ani v marci, stačí si len vybrať a spoznať umenie netradične.

Cez jarné prázdniny je v galérii pripravený program, ktorý, má do priestorov kaštieľa pritiahnuť rôznorodé cieľové skupiny. Pre žiakov si lektori pripravili prázdninové prehliadky kaštieľom, ktoré sa líšia od tých bežných. S detským návštevníkom sa v renesančnom kaštieli stretávajú takmer nepretržite. Sú návštevníkmi v rámci školských výletov alebo prichádzajú s rodičmi počas cesty za umením či históriou. Je časté, že deti prichádzajú do prvého kontaktu s umením, výtvarnými dielami a maliarskymi technikami práve na tomto mieste. Lektori si uvedomujú, že predovšetkým detský návštevník si vyžaduje osobitný prístup a je pre neho dôležité zážitkové nazeranie na umenie. „Rodinám s menšími deťmi ponúkame možnosť plnohodnotne stráviť dopoludnie v galerijnom prostredí, kde môžu nielen spoznať kreatívnych rovesníkov, ale aj rozvíjať svoj talent a hravým spôsobom spoznávať umenie,“ povedala galerijná pedagogička Jarka Grigľáková. Pre deti do 5 rokov je prvý utorok pripravený program Umenie v malom, v ktorom deti tvorivým a hravým spôsobom spoznávajú prostredie galérie a jednotlivé ľudské zmysly.

Pravidelne v marci, už štrnásty rok, poukazujú na aktuálne spoločenské problémy prostredníctvom dokumentárnych filmov, ktoré sú primárne určené pre študentov stredných škôl. Počas festivalu Jeden svet majú možnosť diskutovať o dôsledkoch klimatických zmien, o aktivizme či odvahe jednotlivcov. Dokumentárne filmy sú výborným nástrojom na prehlbovanie vedomostí, a zároveň prinášajú zážitok a emócie.

Od minulého roka organizujú pravidelné stretnutia Popoludnie so seniormi. „Raz mesačne sa snažíme seniorom priblížiť umenie, ktoré ponúka naša galéria, spestriť im voľný čas v priestoroch kaštieľa a obohatiť ich povedomie o nové informácie o Strážkach a okolí a osobnostiach spojenými s naším regiónom. Venovali sme sa už najstarším dejinám kaštieľa, denníkom Ladislava Mednyánszkeho, barónke Margite Czóbelovej, maliarovi Ferdinandovi Katonovi a marcové stretnutie bude na tému Vzdelanosť na Spiši v období renesancie,“ priblížil program lektor Maroš Bafia.

Ministerstvo kultúry už dlhoročne poskytuje voľné vstupy do svojich organizácií za účelom zvyšovania návštevnosti a dostupnosti kultúrnych služieb verejnosti. Vyhradené sú vždy prvé stredy v mesiaci, tentokrát to pripadá na prvého marca. Neváhajte využiť tieto možnosti a navštívte kaštieľ aj vy!

Denisa Vilková