Aktuality

Zdravé a zážitkové vyučovacie hodiny

03

Hlavným cieľom environmentálneho akčného plánu Základnej školy Dr. Daniela Fischera je zvýšiť počet hodín odučených vonku.

Základná škola Dr. Daniela Fischera je zapojená do medzinárodného eko programu Zelená škola už sedem rokov. Aktuálne sa venujeme téme zelene a ochrany prírody. Proenvironmentálna výučba zahŕňa prepojenie programu Zelenej školy priamo do vyučovacích predmetov.

V posledných dvoch rokoch učíme čo možno najviac vyučovacích hodín vonku – na školskom dvore. Zážitkovým učením tak žiaci získavajú zručnosti a vedomosti, no ako bonus i radosť z pohybu a zábavy.

Násobilku a podstatné mená hravo precvičujeme aj v školskej záhrade. Vyučovanie prírodovedy a biológie je ukážkou praktického učenia sa. Vďaka moderným technológiám je spoznávanie prírody zaujímavejšie a rastliny v areáli školy dokážeme určovať prostredníctvom online aplikácie a s prístupom cez QR kód. Tak je objavovanie makrosveta a mikrosveta, neobyčajných hotelov v prírode či stavby tela živých organizmov aj v cudzom jazyku spoznávané mimo školskej lavice. Na výchovách tvoríme originálne umelecké diela priamo s využitím prírodného materiálu.

Vieme, že najlepšie sa športuje na čerstvom vzduchu. Dve multifunkčné ihriská doplnila lanová zostava. Pretože platí: „V zdravom tele zdravý duch“ alebo „Neexistuje zlé počasie, len zlé oblečenie“. Príkladom radosti, ale aj potreby voľného pohybu a zábavy je činnosť školského klubu, kde deti trávia vonku takmer každý deň v každom ročnom období.

S príchodom jari presunieme vyučovanie ešte viac do našej školskej záhrady. V geoparku a ovocnom sade sa tešíme na nové vedomosti a skúsenosti. Veríme, že zážitkovému učeniu určite prospeje pripravovaná vonkajšia trieda, náučný chodník, dosadenie nových ovocných drevín, založenie kompostoviska, čím podporíme vytvorenie záhrady, ktorá učí cestou všetkých vnemov.

Zuzana Ferenčáková,

školský koordinátor programu Zelená škola