Aktuality

Celoslovenská súťaž Literárny Kežmarok vyhlásená a Vlado Krausz ako jej ambasádor

07

Mesto Kežmarok a Slovenská národná knižnica (SKN) vyhlasujú v rámci 59. ročníka Literárneho Kežmarku literárnu súťaž venovanú žiakom základných škôl a študentom stredných škôl na Slovensku a po novom aj dospelým autorom od 20 rokov. Uzávierka prihlasovania poetických a prozaických prác je 30. júna 2024, slávnostné vyhodnotenie súťaže s bohatým kultúrnym a spoločenským programom sa uskutoční 3. a 4. októbra 2024.

Literárny Kežmarok je najstaršou slovenskou súťažou určenou pre začínajúcich mladých autorov. Počas doterajších 58 ročníkov ňou prešlo mnoho poetov a prozaikov, ktorí boli v Kežmarku ocenení a ktorí sa neskôr uplatnili v literatúre, ale aj v iných druhoch umenia. Za všetkých spomenieme napríklad Daniela Heviera, Moniku Kompaníkovú, Dorotu Nvotovú či Jakuba Nvotu.

„Je to úspešný príbeh, ktorý napíše už svoju 59. kapitolu. Literárny Kežmarok je nielen najstaršou súťažou pre začínajúcich autorov na Slovensku, ale má ambíciu byť atraktívnym podujatím aj do budúcnosti,“ uviedol primátor Kežmarku Ján Ferenčák. „Teším sa, že v rámci Slovenska je veľa mladých ľudí, ktorých baví písanie, ktorí sa snažia svoje pocity dať na papier a potom sa odhodlajú poslať svoje práce do súťaže. Veľká vďaka aj porotcom, ktorí to všetko prečítajú, dokážu vyhodnotiť kvalitu prác a potom sa aj stretnúť s ich autormi, inšpirovať a usmerniť ich v ďalšej tvorbe,“ doplnil.

Aj do 59. ročníka Literárneho Kežmarku môžu autori posielať minimálne 2 a maximálne 5 vlastných básní, alebo najviac 3 prozaické útvary spolu v rozsahu maximálne 5 normovaných strán. Ide o študentov 2. – 5. ročníka základných škôl, žiakov 6. – 9. ročník základných škôl a prímy – kvarty osemročných gymnázií, študenti stredných škôl a kvinty – oktávy osemročných gymnázií. Práce posielané hromadne zo škôl porota posúdi len vtedy, ak škola priloží zápis o víťazoch školského kola.

Novinkou 59. ročníka prestížneho autorského podujatia je otvorenie súťaže aj pre dospelých začínajúcich autorov od 20 rokov. Jedinou podmienok prihlasovania prác do tejto kategórie je, že autor alebo autorka svoju poéziu či prózu doposiaľ nikde nepublikovali knižne.

Predsedom poroty pre žiakov a žiačky základných škôl bude aj tento rok Valentín Šefčík, ktorý bude práce hodnotiť spoločne s Júliusom Belanom a Jozefom Brunclíkom. Hodnotenie textov stredoškolákov a po prvýkrát aj dospelých začínajúcich autorov budú mať na starosti Monika Kompaníková (predsedníčka poroty), Tamara Šimončíková Heribanová a Zbyňo Džadoň.

„Porotcom som bol minulý rok prvýkrát. Páčilo sa mi to, dosť som si to užil a teším sa už na nový ročník, pretože našej porote pribudne aj kategória dospelých začínajúcich autorov. Budeme teda čítať viac prác a verím, že nájdeme talentovaných ľudí, ktorí sú už dospelí, alebo možno aj starší ako dospelí. Keď človek motivuje k nejakej tvorivej činnosti aspoň jedného ďalšieho človeka, tak je to super. A ak ten človek bude mať pocit, že to niekto konštruktívne zhodnotí a že to niekde môže prezentovať, tak ho to môže nakopnúť aj po niekoľkých rokoch, čo nepísal vôbec,“ skonštatoval Zbyňo Džadoň.

Ambasádorom Literárneho Kežmarku 2024 bude Kežmarčan Vlado Krausz, jeden z najznámejších autorov textov piesní súčasných slovenských hviezd populárnej hudby ako IMT Smile, Peter Bič Project, Katarína Knechtová, Richard Müller, Adam Ďurica, Lukáš Adamec, Peter Lipa a ďalších. „Prekvapila ma ponuka od organizátorov, aby som bol ambasádorom podujatia, no rád som ju prijal. Keďže som domáci, tak som takým veľvyslancom vo vlastnej krajine. Začínajúcim autorom odkazujem, aby tvorili najlepšie, ako vedia,“ uviedol Vlado Krausz.

Vyvrcholenie 59. Literárneho Kežmarku, ktorý je tohto roku venovaný 200. výročiu prvého vydania Slávy dcéry Jána Kollára a 200. výročiu vzniku Slovenskej študentskej spoločnosti na kežmarskom lýceu, je naplánované na 3. a 4. októbra 2024. Jeho súčasťou budú okrem vyhlásenia výsledkov aj stretnutia ocenených autorov s porotcami, tvorivé dielne so spisovateľmi, odborný seminár, ale aj bohatý kultúrny a sprievodný program.

„Spolupráca Slovenskej národnej knižnice s Literárnym Kežmarkom trvá už niekoľko desaťročí. Ja osobne som do podujatia ako zástupca SNK zainteresovaný od roku 2010. Myslím si, že je obojstranne veľmi zaujímavá a výhodná,“ vysvetlil odborný pracovník SNK Pavol Máťuš.

Slovenská národná knižnica počas októbrového vyvrcholenia Literárneho Kežmarku ponúkne okrem iného Kežmarčanom i zaujímavú výstavu. „Ján Kollár je silno inšpiratívny, jeho myšlienky sú nadčasové a zrozumiteľné aj pre dnešnú generáciu. Na základe tohto v Národnej knižnici pripravujeme výstavný projekt Slávy dcéra, ktorý je zaujímavý tým, že prepája tieto jeho myšlienky v jednotlivých znelkách Slávy dcéry s originálnym výtvarným stvárnením mladej nadanej výtvarníčky,“ dodal Máťuš.

Práce vo všetkých kategóriách je potrebné zaslať elektronicky do 30. júna 2024 na adresu lk@literarnykezmarok.sk. Tematicky sa súťaž nevymedzuje, práce sú hodnotené porotou anonymne.