Aktuality

Hľadáte pekný kvet či rovno celú kyticu? Máme pre vás tip

17_01_Kvety Nika

V ďalšej časti pravidelnej firemnej rubriky sa pozrieme na podnik, o ktorom by sme mohli vyhlásiť, že ho štatisticky navštevujú najviac ženy. Predajňa Kvety NIKA na Hlavnom námestí vie vyrozprávať príbeh tiahnuci sa skrz niekoľko generácií.

Niť sa vinie naprieč tromi pokoleniami

V rodine Márie Fertáľovej, majiteľky predajne, vyniká skutočnosť, že floristike sa rozumejú do hĺbky a pristupujú k nej mimoriadne poctivo. Fertáľová pre Noviny Kežmarok uviedla, že v tomto podniku si prebrala štafetu už tretia generácia, konkrétne jej dve dcéry. Lásku ku kvetom jej samej pritom vštepila mama. Poznamenáva, že predajňana Hlavnom námestí 62 svoje dvere otvorila už v roku 1990.

Dá sa teda povedať, že v Kežmarku ide o dobre známu firmu – stabilnú stálicu. Navštevujú ju jednotlivci, rodiny či zahraničná klientela. Objednávky prijíma od rôznych firiem, zvyčajným zákazníkom je i mesto Kežmarok. Dáva prácu trom ľuďom. Čo všetko predajňa Kvety NIKA ponúka?

Nie je to iba o kvetoch a kyticiach

Áno, kvety – ako sa na každé kvetinárstvo patrí – sú vlajkovou loďou sortimentu na pultoch. Firma naviac rieši aj donášky a aranžovanie kvetov do interiérov a exteriérov pri rôznych príležitostiach – či už spoločenských, kultúrnych alebo slávnostných. Minulého roku sa vyznamenala vyzdobením kežmarskej baziliky gladiolami – to malo v Kežmarku podľa verejnosti ohlas.

„Popritom firma ponúka širokú škálu rezaných kvetov, umelých kvetov, črepníkových kvetov a doplnkov,“ ozrejmila Fertáľová a dodala, že ďalej zabezpečujú viazanie svadobných kytíc, výzdobu svadobných sál a v ponuke sú i pohrebné vence.

Na regáloch a vo výkladoch prevádzky nájdu klienti okrem iného holandský tovar. V tejto súvislosti pripomeňme, že Holandsko je vo svete známe ako kvetinová či tulipánová veľmoc. Okrem toho predávajú i artikle dekoratívneho charakteru.

Celoživotná púť

Ani generáciami odovzdávané dedičstvo nie je zárukou stáleho napredovania. Firma si je toho dobre vedomá. A aby držala krok s najnovšími trendmi, neustále vzdeláva svojich pracovníkov. „Navštevujeme rôzne workshopy, aby sme zákazníkomv našom odbore predostierali stále nové inšpirácie,“ podotkla Fertáľová.

Majiteľka na záver konštatuje, že za pekných 33 rokov si jej podnikanie získalo srdcia slušného počtu zákazníkov. A mnohí z nich sa neustále vracajú. Dôkazom toho je aj kežmarský mestský úrad, ktorý jej floristické služby využíva pravidelne.

Text a foto: Kristián Krempaský