Aktuality

Hokejový klub v Kežmarku oslavoval 90 rokov od svojho založenia

obrazok hokej

Aréna Kežmarok sa počas prvej decembrovej soboty stala dejiskom osláv založenia hokejového klubu v Kežmarku, ktorý na slovenskej hokejovej mape účinkuje už od roku 1933. Štadión sa zaplnil fanúšikmi a hlavne mladými nádejami hokeja z nášho mesta, ale aj z iných miest – Gelnice, Spišskej Novej Vsi, Levoče či Popradu, ktoré medzi sebou odohrali majstrovské zápasy v prípade kategórie starších aj mladších žiakov. Piataci si zmerali sily s konkurenciou turnajovým spôsobom, večer mládežníkov vystriedal duel odchovancov kežmarského hokeja s aktuálnymi hráčmi tímu mužov.

Hokejový klub v našom meste odohral prvý zápas vo svojej histórii názvom ŠK Liga Kežmarok v decembri 1933 proti Spišskej Novej Vsi a prehral 1:8. Od tohto zápasu kežmarský hokej stretlo mnoho krásnych, ale aj bolestivých momentov. Medzi tie krásne sa dajú určite zarátať víťazstvo v 1. slovenskej hokejovej lige v sezóne 2006/2007 a účasť v extralige v nasledujúcich dvoch sezónach 2007/2008 a 2008/2009. Medzi tie horšie určite patrí vypadnutie z extraligy po neúspešnej baráži so Spišskou Novou Vsou na konci sezóny 2008/2009.

V roku 2018 sa po obnovení štadióna kežmarský hokej vrátil a odvtedy už bez prestávky sa klub pod názvom MHK Kežmarok stará o hokejovú mládež a takisto zastrešuje aj tím mužov v tretej najvyššej súťaži. Počas dňa hokeja sa postupne predstavili takmer všetky mužstvá z domáceho klubu – či už v majstrovských zápasoch, v ktorých potešila výhra mladších žiakov nad rovesníkmi z Popradu 6:0, alebo formou turnaja určeného pre piatakov, ktorý nakoniec ovládol tím z Levoče.

Hlavne na mladšie kategórie sme sa opýtali aj riaditeľa klubu Rastislava Poláka. ,,Momentálne disponujeme staršími žiakmi, mladšími žiakmi, prípravkou a predprípravkou. Piataci, mladší žiaci a starší žiaci hrávajú ligové súťaže a v prípade piatakov turnaje. V budúcej sezóne chceme riešiť aj kategóriu dorastu, ktorý by bol prepojením medzi žiakmi a A-mužstvom. Taktiež chceme riešiť hokejové triedy, ktoré by sme najradšej otvorili už v budúcom roku.“ Juniorom je k dispozícii i kvalitný trénerský servis. „Pri mládeži momentálne pôsobí pán František Duda, ktorý je aj šéftrénerom mládeže, potom Dávid Picha, ktorý trénuje mužstvo starších žiakov, Martin Bednár pôsobí pri mladších žiakoch a Tomáš Vošvrda nám pomáha vychovávať brankárov,“ pokračoval Polák.

Koľko mládežníkov majú títo tréneri na starosti a v akých podmienkach mládež vychovávajú, sme sa opýtali šéftrénera mládeže Františka Dudu, ktorý s krátkym prerušením žije s kežmarským hokejom už od svojich pätnástich rokov: ,,Podmienky na trénovanie mládeže sa, samozrejme, zmenili, štadión je po renovácii v omnoho lepšej kondícii. V našom klube je momentálne zaregistrovaných 120 detí. A dorastencov máme momentálne v Levoči, pretože túto kategóriu v tejto sezóne nemáme.“

Po piatich rokoch poctivej práce sa v kategórii mladších žiakov už začínajú ukazovať prvé talenty. „Musím povedať, že v kategórii mladších žiakov sú hráči, ktorí by v prípade dobrého prístupu a kúsku športového šťastia mohli nasledovať známych odchovancov hokeja v našom meste,“ uviedol skúsený funkcionár.

Deň plný najznámejšieho ľadového športu zakončil duel seniorského výberu MHK Kežmarok proti odchovancom klubu hrajúcim už iba amatérske súťaže. Bolo cítiť, že zápas sa nesie v exhibičnom duchu a duel sa skončil po riadnej hracej dobe remízou 6:6. V samostatných nájazdoch už „áčko“ ukázalo väčšiu kvalitu a zvíťazilo.

Text: Filip Kubáni, foto: Filip Kubáni