Aktuality

Kežmarok je lídrom v používaní smart technológií, úpravy sa dočkali aj priechody pre chodcov

02

Smart technológie sú moderné vylepšenia, ktoré zlepšujú život obyvateľom miest zapojených do projektu zastrešenom Ministerstvom dopravy a výstavby Slovenskej republiky. Tieto technológie sa týkajú rôznych oblastí bežného života v meste od parkovacieho či kamerového systému cez verejné osvetlenie a manažment odpadu až po zmeny na najfrekventovanejších priechodoch pre chodcov. Naposledy sa zmeny dotkli ôsmich priechodov na uliciach Huncovská, Toporcerová, Štúrova a Garbiarska. Čo sa na týchto priechodoch zmenilo, nám priblížila vedúca oddelenia projektov a verejného obstarávania Marta Markočiová.

 

Čo všetko sa vykonalo na týchto priechodoch?

Inteligentný priechod pre chodcov sa skladá, okrem značenia na vozovke, zo svetelnej signalizácie, ktorá upozorní vodiča prichádzajúceho k priechodu na chodca, ktorý je vďaka senzorom rozpoznávajúcich pohyb osôb vhodne a dostatočne osvetlený, čo znamená, že nevznikne kolízna situácia medzi chodcom a vozidlom kvôli zlej viditeľnosti na priechode. Cieľom je ochrana a komfort osôb prechádzajúcich cez priechod pre chodcov, a tým aj zníženie ekonomickej záťaže vďaka predpokladanému menšiemu počtu zásahov záchranných a bezpečnostných zložiek či mestskej polície.

 

O aké smart technológie ide?

Ide o technológiu na zber dát o pohybe osôb na jednotlivých priechodoch, ktoré sa zasielajú do rozhrania pre ďalšiu prácu s nimi s účelom ďalšieho zvýšenia bezpečnosti. Senzory, ktoré sú umiestnené na priechode, ho pri prechode chodca cez cestu rozsvietia a upozornia vodiča vozidla, že priechod nie je prázdny. V prípade neprispôsobenia rýchlosti vozidla, ktorú senzory taktiež snímajú, zaznie zvukový signál „stoj“.

 

Prečo bolo upravených práve týchto osem priechodov?

Ide o najfrekventovanejšie priechody v meste, keďže viaceré z nich sú na hlavnom ťahu medzi Popradom a Kežmarkom, kde je intenzita pohybu nákladnej a osobnej dopravy vysoká, alebo sú v blízkosti škôl či iných dôležitých budov a štruktúr v meste. Napríklad v prípade priechodov na Huncovskej ulici je blízko základná škola a gymnázium, takže týmito priechodmi sa denne presúva množstvo detí aj študentov. Tiež sa v tejto lokalite nachádza nemocnica a dve zastávky verejnej dopravy. Čo sa týka priechodu na Štúrovej ulici, tam je dôvodom vysoký počet cyklistov prechádzajúcich týmto priechodom, keďže tento chodník je súčasťou cyklistického chodníka naprieč mestom. Priechody na Toporcerovej ulici sú rizikové z dôvodu, že pretínajú cestu, ktorá je hlavným ťahom medzi Popradom a Kežmarkom. Na Garbiarskej ulici sme sa tiež rozhodli pre úpravu priechodov z dôvodu blízkosti strednej odbornej školy, ktorú denne navštevuje množstvo študentov.

Filip Kubáni, foto: Ondrej Miškovič