Aktuality

Kežmarok môže ťažiť z benefitov ocenenia Európskej komunity športu

20_02_Komunita športu

Spolu s poľským mestom Nowy Targ a slovenským Liptovským Mikulášom vytvorila kežmarská samospráva úspešné spojenie, ktoré sa môže pýšiť ocenením Európska komunita športu ako jedna z len štyroch komunít v celej Európe. Mesto Kežmarok bude v tomto zoskupení vystupovať ako hlavný partner a koordinátor. Z tohto ocenenia samozrejme plynú aj záväzky, no hlavne benefity, ktoré môžu šport v našom meste posunúť dopredu. O týchto i ďalších špecifikáciách tohto ocenenia sme sa rozprávali s členkou predstavenstva ACES Andreou Junger.

Čo všetko musí mesto spĺňať, aby sa mohlo uchádzať o tento titul?

V našom hodnotiacom systéme musí mesto získať viac ako 75 bodov zo 100. V ňom hodnotíme športovú infraštruktúru v meste, kooperáciu medzi samosprávou a športovými klubmi, rozpočet mesta na šport či mieru zapojenia všetkých vekových kategórií do športových aktivít v meste. Viac prihliadame na šport pre všetkých než na vrcholový šport. Zohľadňujeme aj počet akcií pre zdravotne znevýhodnených a seniorov v meste, ako mesto kooperuje s medzinárodnou aj národnou sférou na športovom poli a podobne.

Aké záväzky musí plniť mesto ocenené týmto ocenením?

Mesto musí splniť deklarované povinnosti, ktoré samé v rámci svojej obhajoby prednesie. Na základe týchto deklarovaných povinností bude aj hodnotené. Očakáva sa väčšie množstvo športových akcií a v súvislosti s titulom Community očakávame zorganizovanie športových akcií aj v jednotlivých ocenených mestách.

Aké sú benefity tohto ocenenia?

Medzinárodné uznanie, väčšia viditeľnosť mesta v rámci povedomia o športe v Európe, väčšia šanca na zisk projektov z Európskej únie. Kežmarok bude súčasťou najväčšej siete športových miest v Európe, kde bude možnosť zdieľať svoje skúsenosti a ciele s ostatnými členmi komunity, zúčastňovať sa na inovatívnych konferenciách, ktoré sa konajú každý rok a, samozrejme, bude mať možnosť získať granty Európskej únie na športové odvetvie.

Koľko miest sa môže pýšiť týmto ocenením?

Každoročne oceňujeme maximálne päť takýchto komunít viacerých miest. Tento rok boli takýmto spôsobom ocenené štyri mestské komunity.

Filip Kubáni, foto: Ondrej Miškovič