Aktuality

Kežmarskí darcovia krvi boli ocenení vyznamenaniami

08_02_Darovanie krvi

V stredu 22. novembra sa v budove Mestského úradu v Poprade uskutočnila milá udalosť  – oceňovanie ľudí, ktorí kvapkou krvi pomohli v núdzi ostatným. Slovenský Červený kríž  v sprievode kultúrného programu slávnostne oceňoval mnohonásobných darcov krvi. Udeľovanie cien sa týkalo aj 32 občanov nášho mesta, ktorí získali počas rokov 2021 – 2023 plakety od zlatej až po tú najvyššiu, Kňazovického medailu.

Slovenský Červený kríž už od roku 1960 oceňuje ľudí, ktorí neváhajú darovať najvzácnejšiu tekutinu, ktorú človek má, ľudskú krv. Počas 63 rokov bolo už ocenených viac než 300-tisíc ľudí, z ktorých väčšina má jednoduchý dôvod, prečo navštevuje niekoľkokrát do roka Národnú transfúznu stanicu: ,,Chcem pomôcť ľuďom,“ vyjadril sa držiteľ najvyššieho ocenenia – Kňazovického medaily – Stanislav Pitoňák, ktorý si cenu prevzal z rúk viceprimátora mesta Kežmarok, Jozefa Matiu, a ktorého snom bolo prekonať práve hranicu sto darovaní, čo je podmienkou pre zisk tohto ocenenia.

,,Mojím životným snom bolo dokončiť tú „stovku“ a už budem pomaly končiť.“ Darovať krv chodí už od mladého veku: „Prvýkrát som daroval krv vo svojich devätnástich rokoch na vojenčine v Hradci Králové.“ Zmienku si zaslúžia aj držitelia diamantových a zlatých plakiet, ktoré sa udeľujú v prípade diamantových za 60 odberov u žien a 80 odberov u mužov. Pri zlatých platí, že ocenení musia darovať krv v prípade žien minimálne 30 ráz a v prípade mužov aspoň 40 ráz.

Pre Moniku Bachledovú znamená diamantová plaketa veľmi veľa, keďže krv chodí darovať už viac než štvrťstoročie. „Pre mňa je to veľký dar, ďakujem Bohu že som zdravá. a ak moja kvapka krvi pomôže človeku, aby prežil, tak som šťastná. Krv chodím darovať už 30 rokov a mám za sebou 65 darovaní.“ Držiteľka zlatej plakety Anna Michaličková sa rozhodla darovať nielen krv, ale aj ďalšiu – veľmi dôležitú látku pre život človeka – krvnú plazmu. Motív a cieľ má rovnaký ako všetci ocenení: „Hreje ma pri srdci, keď viem, že môžem pomôcť druhému, a preto som sa rozhodla, že začnem darovať aj krvnú plazmu.“ Po ocenení všetkých zúčastnených sa pozvaní presunuli ešte na krátke posedenie, ktoré podčiarklo príjemnú atmosféru počas celého programu.

Filip Kubáni, foto Filip Kubáni