Aktuality

Kežmarskí futbalisti idú do jarnej časti oslabení, no odhodlaní nadviazať na vydarenú jeseň

21_zminapripravamfk_3100

Futbalisti 1. MFK Kežmarok odohrali počas zimnej prípravy sedem zápasov. Stretli sa aj s účastníkom druhej slovenskej ligy zo Spišskej Novej Vsi a s tímami z tretej ligy RSC Hamsik Academy a Slávia Košice, za ktoré hrávajú hráči so skúsenosťami z najvyššej slovenskej futbalovej súťaže. Na priebeh zimnej prípravy, stav kádra a ciele do jarnej časti sme sa opýtali trénera Stanislava Kocha.

 

Hráči prvého tímu začali zimnú prípravu niekoľko dní po začiatku nového roka, avšak nie v kompletnom zložení. „Prípravu sme odštartovali desiateho januára, nemohli sme ale začať všetci, pretože Daniel Kusnyír a Maroš Pilát mali dlhodobé zdravotné problémy,“ skonštatoval Koch. S prípravou panovala zväčša spokojnosť. „Celkovo som s prípravou spokojný, avšak v prípade niektorých hráčov sa vyskytli problémy s dochádzkou a niektorí dobiehali kondičné deficity, ktoré spôsobili rôzne zranenia či choroby počas priebehu prípravy,“ uviedol skúsený kouč.

Väčšiu časť prípravného obdobia Kežmarčania absolvovali vo Vysokých Tatrách, no využili aj domáce priestory. „Trénovali sme na umelom trávniku v Tatranskej Lomnici a využívali sme aj priestory mestskej športovej haly v Kežmarku. Veľké poďakovanie patrí vedeniu klubu na čele s prezidentom Jánom Nahalkom, ktoré nám zabezpečilo vhodné podmienky na prípravu,“ zhodnotil Koch. V siedmich zápasoch počas zimnej prestávky prišli prehry iba s tímami z tretej najvyššej súťaže, keďže s druholigistom zo Spišskej Novej Vsi sa zverencom trénera Kocha podarilo uhrať peknú bezgólovú remízu. Proti tímom na rovnakej úrovni ligového futbalu alebo nižšej Kežmarok zaznamenal iba víťazstvá.

I tak videl tréner 1. MFK vo výkonoch rezervy. „V príprave sme mali bilanciu štyroch výhier, jednej remízy a dvoch prehier. Tieto zápasy nám ukázali rezervy v hernom prejave mužstva, na ktorých ešte musíme zapracovať. Prechod z umelej trávy pocítime a na túto zmenu sa musíme pripraviť,“ skonštatoval Koch. Tréner sa vyjadril aj k dvom nezvládnutým zápasom s už spomínanými tímami z tretej ligy. „V oboch zápasoch sa prejavila kvalita súpera. Menším ospravedlnením nášho výkonu je fakt, že sme s oboma držali polčas vyrovnanú partiu, súper potom ale prestriedal, nám chýbali traja hráči základnej zostavy a to sa prejavilo,“ objasnil Stanislav Koch.

Čo sa týka prestupovej aktivity, tím sa oslabil, no hlavným dôvodom nebol predaj hráčov do iných klubov. „Najviac nás zasiahol odchod dvoch zahraničných hráčov – Matheusa z Brazílie a Kanaďana Charisa Diwumbu – z dôvodu nepredĺženia víz. Potom nás trápia aj dlhodobo zranený Maroš Pilát, ku ktorému sa pridal Adam Pirhala. Títo dvaja hráči hrávali pred zraneniami pravidelne v základnej zostave. Jediným zatiaľ potvrdeným odchodom je prestup Dominika Gahuru do Ľubice a príchodom brazílsky obranca Ewerton,“ opísal situáciu dlhoročný tréner.

Odchod dvoch kvalitných zahraničných hráčov naštrbil aj ambície tímu do jarnej časti sezóny. „Oproti jeseni ideme do jari oslabení. Mužstvo bolo stabilizované a odchod týchto dvoch nadštandardných hráčov je zásahom do herného prejavu mužstva. Budeme sa s tým musieť vyrovnať a i tak potešiť svojou hrou našich divákov,“ zakončil víťaz Slovenského pohára so Sencom Stanislav Koch.

Filip Kubáni, foto: archív 1.MFK Kežmarok