Aktuality

Kežmarský klub lukostrelcov pripravuje dvoch svojich členov na letné paralympijské hry

20_lukostrelba_2200

LK Kežmarský šíp 1992 sa už viac než 30 rokov venuje lukostreleckému športu a v tomto roku vyšle aj dvoch svojich zástupcov na letné paralympijské hry v Paríži. O celkovom stave klubu či momentálnych úspechoch v rôznych súťažiach sme sa porozprávali s predsedom klubu Vladimírom Majerčákom.

 

Koľko členov má momentálne váš klub?

Momentálne má náš klub približne 50 členov, avšak ešte stále prebieha priebežná registrácia nových členov.

 

V akých kategóriách budú títo členovia začlenení?

Na Slovensku sa súťaží v 35 kategóriách v troch disciplínach (olympijský luk, kladový luk a halový luk). My v Kežmarku fungujeme v 15 kategóriách naprieč všetkými disciplínami.

 

V akých súťažiach nastupujete?

V súčasnosti sa konajú súťaže v halovej lukostreľbe rozdelené do troch skupín (západ, stred a východ) po troch kolách, 20. januára sa konalo v hale Focus+ už druhé kolo Slovenského pohára skupiny východ, na ktorom súťažilo takmer 120 strelcov z 19 klubov. Náš klub reprezentovalo 22 strelcov, ktorí získali 14 pódiových umiestnení – sedem prvých, päť druhých a dve tretie miesta, čo nepochybne svedčí o úspešnosti klubu.

 

Aké sú vaše plány a vízie na rok 2024? Čo by ste chceli ako klub ešte zlepšiť?

Slovenský zväz lukostreľby nás poveril organizovaním majstrovstiev Slovenska v halovej lukostreľbe dospelých, z ktorých finálové súboje boli prvýkrát vysielané do všetkých krajín sveta. Poznáme víťazov v dvanástich rôznych kategóriách. Toto podujatie sa konalo v hale Focus+, bola to zaťažkávacia skúška pre náš klub, a preto ďakujem všetkým členom, ktorí sa do tejto akcie zapojili a dopomohli k dobrému menu klubu. V roku 2024 už budeme pracovať pod novým názvom LK Kežmarský Šíp 1992. Našim cieľom je pripraviť primárne našich dvoch olympionikov na Letné paralympijské hry v Paríži, ale aj ostatných pre potreby slovenskej reprezentácie či pre splnenie osobných cieľov. Chceme zvýšiť počet strelcov v disciplíne olympijský luk, ktorá je jediná aj na olympiáde, zvýšiť počet strelcov v reprezentácií a naďalej zvyšovať výkonnosť strelcov, aby sme udržiavali vysoký kredit nášho klubu.

 

Filip Kubáni, foto: archív Vladimíra Majerčáka