Aktuality

Materské školy a umeleckú školu v Kežmarku čakajú zápisy

10

V zriaďovateľskej pôsobnosti mesta sú tri základné, štyri materské a jedna umelecká škola. Zápisy majú za sebou už základné školy a v máji to čaká rodičov a žiakov materských a umeleckých škôl.

 

Celkovo sa v Kežmarku do prvého ročníka základných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta zapísalo 188 detí. Základná škola Nižná brána príjme 48 prvákov a deväť žiakov do prípravného ročníka, ktorý je určený pre deti s narušenou komunikačnou schopnosťou, Základná škola Dr. Daniela Fischera 67 prvákov a Základná škola Grundschule 64 prvákov.

Zápisy potvrdili, že zo škôlok sa predškoláci prirodzene presúvali do geograficky, ale aj ideovo najbližších škôl. Z materskej školy na Nižnej bráne sa presun uskutočnil pre jej priame spojenie so základnou školou prirodzene. Prvý ročník tak pre tieto deti bude len o vstupe do iných dverí v tej istej budove a v tom istom prostredí. Z Materskej školy Možiarska smerovalo najviac detí na Grundschule a Základná škola Dr. Daniela Fischera prijímala najviac detí z Materskej školy Cintorínska a Materskej školy Karola Kuzmányho.

„V apríli prebehli dni otvorených dverí v materských a základných školách. Počas týchto dní mohli rodičia a budúci žiaci spoznať prostredie, vyučovací proces ale sa aj oboznámiť so zameraním jednotlivých škôl v Kežmarku,“ povedala Lucia Troppová, vedúca oddelenia školstva, mládeže a športu. „Materské školy v meste majú svoje zameranie, ktoré je pre nich rokmi už vystihujúce a pre deti aj ich rodičov sú nápoveďou, v čom chcú, aby dieťa ďalej rástlo a naberalo prvé vedomosti. Materská škola Karola Kuzmányho podporuje tradície, MŠ Cintorínska environmentálnu výchovu, materská škola na Nižnej bráne šport a MŠ Možiarska zas biológiu,“ povedala Troppová.

 

Čo nezabudnúť pri zápise

Zápis do materských škôl bude prebiehať v týždni od 6. do 10. mája. Zápis je možné vykonať aj elektronicky, avšak účasť zákonných zástupcov a oboznámenie sa so vzdelávacím procesom vyžaduje ich prítomnosť na jednom z termínov zápisu. K zápisu je potrebné, aby zákonný zástupca dieťaťa doniesol rodný list dieťaťa a svoj platný občiansky preukaz. „Mesto Kežmarok chce vyhovieť čo najviac pracujúcim rodičom a tak prijímajú škôlky malých Kežmarčanov už od druhého roku,“ dopĺňa Troppová. Všeobecne záväzným nariadením mesta sú určené spádové materské školy pre jednotlivé ulice, preto má každé dieťa od štyroch rokov garantované miesto v materskej škole podľa trvalého pobytu. Rodičia majú možnosť vybrať si škôlku podľa svojho uváženia, ale v prípade prekročenia kapacít majú istotu, že do škôlky podľa ich obvodu bude dieťa prijaté.

Zapísať deti v meste je možné aj na cirkevnú materskú školu. „Zápis v našej materskej škole je možný od 2. mája do 8. mája. Poskytujeme taktiež možnosť elektronickej prihlášky. Rozhodnutie o prijatí či neprijatí dieťaťa bude doručené elektronicky do 30 dní od ukončenia zápisu,“ informuje riaditeľ Základnej školy s materskou školou Svätého Kríža Pavol Krajči.

 

Ako vykonať zápis na umeleckú školu

Základná umelecká škola Antona Cígera v Kežmarku má termíny zápisov od 5. do 7. júna. V stredu 5. júna od 13.00 do 17.00 hod., vo štvrtok 6. júna od 9.00 do 12.00 hod. a 13.00 do 17.00 hod. a v piatok 7. júna od 13.00 do 17.00 hod. „Škola sa venuje aj žiakom so zdravotným znevýhodnením v hudobnej dielni. Na svoje si tak prídu všetky deti z Kežmarku,“ informuje Slavomír Kolesár, poverený riadením kežmarskej základnej umeleckej školy.

Hudobný odbor sa nachádza v budove na Hviezdoslavovej 12 a pri zápise je potrebné absolvovať skúšky zo sluchových, rytmických, vokálnych, percepčných a inštrumentálnych zručností. Literárno-dramatický a audiovizuálny odbor sa nachádza taktiež na Hviezdoslavovej ulici. Žiakov tu preveria z prednesu krátkej básne alebo riekanky, vokálnych zručností a z improvizácie na zadanú tému v literárno-dramatickom odbore. V audiovizuálnom odbore zas z technickej spôsobilosti, komunikačnej zručnosti aj vo vzťahu k audiovizuálnemu umeniu. V audiovizuálnom a mediálnom odbore je stanovená minimálna veková hranica na osem rokov. V tej istej budove sídli aj tanečný odbor, kde si deti preskúšajú a zistia, aké majú rytmické, pohybové a telesné zručnosti. Výtvarný odbor sídli na Kostolnom námestí 15 a tu zase budú musieť budúci žiaci ukázať, čo dokážu nakresliť podľa témy, ktorú im oznámia na prijímacej skúške. Dobrovoľnou ostáva ukážka vlastnej tvorby.

Všetky potrebné informácie o zápisoch sa dozviete na webstránke mesta, webstránkach školských zariadení, plagátoch a u riaditeľov jednotlivých materských a základnej umeleckej školy.

Ondrej Miškovič, foto: Filip Kubáni