Aktuality

Mesto Kežmarok sa opakovane snaží dohodnúť so zriaďovateľom škôl PSK

Snímka obrazovky 2024-04-12 o 14.51.03

(Kežmarok, 12. apríl 2024) Zvýšenie nájomného v Meste Kežmarok pre Hotelovú akadémiu a Strednú odbornú školu  bolo motivované zmenou okolností a dlhodobou nečinnosťou zo strany Prešovského samosprávneho kraja (PSK) a škôl. Mesto Kežmarok sa pritom opakovane snažilo s PSK dohodnúť na kompromise, s ktorým by boli spokojné všetky zúčastnené strany.

Zásady hospodárenia s majetkom mesta platné v čase uzavretia týchto zmlúv neobsahovali sadzbu nájomného vo výške 1 euro ročne, ktorá tam bola doplnená až od 1.1.2021. Od uzavretia nájomných zmlúv s týmito školami za symbolickú cenu 1 euro ročne sa situácia zmenila. „Plány na presťahovanie škôl do nových priestorov v areáli bývalých vojenských kasárni boli zrušené v roku 2020. V tom čase sa PSK totiž definitívne rozhodol od týchto plánov upustiť, predtým mal v areáli kasárni vzniknúť stredoškolský kampus. Kežmarok tak ostal v situácii, v ktorej musí udržiavať budovy a náklady spojené s nimi. Treba pripomenúť, že sme už dlhšie apelovali na riešenie zlého a nevyhovujúceho stavu budovy ŠUP,“ opisuje situáciu so školami primátor mesta Ján Ferenčák.

Mesto zároveň navrhlo viaceré možnosti riešenia vzniknutej situácie. Vrátane zmeny nájomného na sumu založenú na znaleckých posudkoch nehnuteľností. Stalo sa tak aj v máji 2023, keď listom adresovaným PSK aj HAOB navrhlo nájomné vo výške desať percent z hodnoty nehnuteľnosti určenej znaleckým posudkom (78-tisíc eur ročne). V prípade ŠUP mesto navrhlo PSK a samotnej škole na základe znaleckého posudku nájom 113-tisíc eur ročne. Napriek tomu, že PSK ani obidve školy nepredložili žiadne protinávrhy alebo alternatívy, mesto pokračovalo v snahách o konštruktívne riešenie.

„Je dôležité podotknúť, že ku zvýšeniu nájomného sa mesto nedopracovalo náhodne. Vychádzalo zo znaleckých posudkov a prihliadalo aj na nájomné zmluvy iných vlastníkov, ktorým PSK platí dohodnuté nájomné. V prípade budovy Gymnázia Pavla Országha Hviezdoslava (GPOH), ktorá je vo vlastníctve Evanjelickej cirkvi a. v. (ECAV) , je v súčasnosti dohodnuté nájomné 29 657 eur ročne. PSK ako zriaďovateľ školy toto nájomné cirkvi platí. PSK sa zároveň zaviazal na rekonštrukciu budovy  vo vlastníctve ECAV minimálne v sume 1,9 milióna eur,“ uvádza ďalej primátor mesta.

„Nepodpísal som zrušené uznesenie o vrátení nájomného na sumu 1 euro  ročne, (ktoré v minulosti schválilo kežmarské mestské zastupiteľstvo), čo bolo motivované zákonom o majetku obcí a snahou minimalizovať negatívne dopady na mestský rozpočet,“ vysvetľuje Ján Ferenčák. Zároveň podotýka, že obidve školy do dnešného dňa Mestu Kežmarok neplatia zvýšené nájomné.