Aktuality

Minulý rok v Kežmarku bol plný investícií, projektov a udalostí

Mesto Kežmarok sa v minulom roku zapojilo do národných a európskych projektov. Získalo významné dotácie na inovovanie a skvalitňovanie života v meste, aj prestížny titul Európskej komunity športu 2024, vďaka ktorému sa zlepší športová infraštruktúra a skvalitnia sa možnosti aktívneho oddychu pre všetkých občanov. Renovácie, výstavba a investície v meste pod Tatrami.

Vedeniu mesta sa úspešne podarilo získať príspevok zo zdrojov Európskej únie a štátneho rozpočtu v hodnote 960-tisíc eur na realizáciu vodozádržných opatrení. Kežmarok sa tiež môže pochváliť novým dialyzačným strediskom, investície na jeho výstavbu a vybavenie dosiahli takmer dva milióny eur. Toto stredisko skvalitní zdravotnú starostlivosť. V máji minulého roku sa samospráve podarilo odstrániť environmentálnu záťaž v kasárňach, takže sa tam môže začať bytová výstavba. Ďalšou zaujímavou úpravou bola výstavba Jedlého ostrova na sídlisku Juh, kde si budú môcť obyvatelia počas letných mesiacov vychutnať ovocie zo sadových stromov. Ku koncu vlaňajšieho roka bol prvýkrát uvedený do chodu výnimočný projekt geotermálneho vrtu, ktorý bude vykurovať minimálne 1 500 domácností. Najdôležitejším momentom z hľadiska výstavby v meste za rok 2023 bolo sprejazdnenie mosta ponad rieku Poprad na štátnej ceste I/66 v smere do Poľska.

 

Projekty mysleli na všetky vekové skupiny

Mesto sa zapojilo do projektu digitálneho vzdelávania seniorov. Naši seniori tak získali v digitálnej oblasti základné i pokročilé zručnosti. Kežmarok sa ako jediné slovenské mesto zúčastnil na európskom projekte Runathon, ktorého cieľom je povzbudiť ľudí všetkých generácií k pravidelnému pohybu. Samospráva podporila zvierací útulok, do ktorého bolo dodaných viac ako 20 vriec kvalitnej potravy pre psov.

 

Podujatiam opäť kraľovalo EĽRO

Z množstva podujatí v rámci kultúry si zaslúži spomienku 31. ročník festivalu Európskeho ľudového remesla, ktorý sa uskutočnil počas druhého júlového víkendu. Záštitu nad festivalom EĽRO prevzal námestník generálneho tajomníka OSN pre Európu, strednú Áziu a Ameriku Miroslav Jenča. Vynikla aj premiéra dlho očakávaného filmu Perinbaba a dva svety, v ktorej si zahrali aj Kežmarčania. Slávnostné premietanie v kine Iskra návštevou poctil hlavný protagonista Lukáš Frlajs.

 

Návštevy významných osobností

V úvode roka navštívila Kežmarok navštívila eurokomisárka Andrea Junger, ktorá osobne zlatú vlajku reprezentujúcu titul Európske mesto športu 2022. Tento titul získal Kežmarok ako prvé slovenské mesto. Neskôr Kežmarok navštívila najvyššia ústavná činiteľka – prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová. Po prehliadke historickej radnice, kde sa stretla s predstaviteľmi samospráv kežmarského okresu, sa bola pozrieť na kežmarskú kompostáreň, ktorá ako jediná na Slovensku využíva najmodernejšie technológie na spracovanie približne 4-tisíc ton odpadu ročne.

Do Kežmarku zavítal po Miroslavovi Jenčovi i ďalší významný predstaviteľ OSN – Michal Mlynár, v radnici ho privítal primátor mesta Ján Ferenčák. Ďalším hosťom bol minister dopravy Jozef Ráž, ktorý spoločne s primátorom slávnostne otvoril spomínaný dlho očakávaný most na štátnej ceste do Poľska. Poslednou vzácnou návštevou v minulom roku bol príchod ministerky hospodárstva Denisy Sakovej, ktorá sa za svoj rezort zúčastnila na uvedení geotermálneho vrtu do skúšobnej prevádzky.

 

Elena Smrigová, foto: Peter Cintula

Prílohy na stiahnutie