Aktuality

Nezabúdajte na imunitu

13_Marko_3097_OM_BŠ_KK

Jar je spojená s alergiami, ktorými trpí až polovica populácie Slovenska. Ako na zlepšenie imunity a o aktuálnej epidemiologickej situácii sme sa zhovárali s Petrom Markom, všeobecným lekárom pre dospelých a prezidentom Spolku lekárov Dr. Vojtecha Alexandra v Kežmarku.

 

Návod na zlepšenie imunity

K zvýšeniu imunity neprispievajú rôzne multivitamínové doplnky, keďže podľa najnovších poznatkov môžu paradoxne skracovať strednú dĺžku života. „Cielene pre naše klimatické pásmo imunitu posilňujú u dospelých jedincov nasledovné vitamíny a minerály: vitamín D3 2 000 medzinárodných jednotiek/denne, vitamín C 500 mg s pozvoľným uvoľňovaním/denne, zinok 15 – 25 mg tableta denne. Najvhodnejšie je užívať ráno po jedle s obsahom zdravých tukov,“ radí doktor Marko. Súčasne odporúča postupné otužovanie, ranné sprchovanie studenou vodou a pohyb na čerstvom vzduchu denne, bez ohľadu na počasie. Dĺžka spánku dospelých musí byť podľa neho minimálne sedem hodín, pretože to bezprostredne vplýva na náš imunitný systém.

Zásadnou chybou v súčasnom životnom štýle je podľa doktora Petra Marka nedostatok pohybu na čerstvom vzduchu, dlhé sedenie za monitorom počítača alebo pred televíznou obrazovkou. Modré svetlo vyžarované monitormi a obrazovkami má niekoľkonásobné ničivé účinky na naše psychické aj telesné zdravie. Fajčenie od študentského veku aj v ženskej časti populácie sa spolupodieľa na rastúcom percente žien, ktoré majú problém fyziologicky otehotnieť a donosiť a porodiť zdravé dieťa. Pohyb v prírode je podľa lekára prirodzenou cestou k zlepšovaniu našej kondície pre všetkých.

Pozor si musíme dať aj na prechádzkach po prírode. „V ostatných rokoch zaznamenávame zvýšený výskyt vírusovej kliešťovej encefalitídy, ktorej sa dá predchádzať preventívnym očkovaním práve v tomto období,“ podotýka doktor Marko.

 

Koronavírus dnes

Výskyt koronavírusu kulminoval v závere decembra 2023 a začiatkom tohto kalendárneho roku. „Ide o mutáciu koronavírusu omikron, ktorý sa vyznačuje veľmi vysokou infekčnosťou a prenosom nielen kvapôčkovou infekciou, ale i prostredníctvom rúk, preto zostáva naďalej dôležité časté umývanie a dezinfekcia,“ približuje doktor.

Očkovanie vakcínami v rokoch 2021 až 2022 ani prekonanie ochorenia Covid-19 nevytvárajú pri omikron mutácii dostatočnú imunitu a pacienti sa môžu nakaziť opakovane. Súčasný priebeh ochorenia je charakteristický vysokými horúčkami s dlhšou pozitivitou antigénových testov sedem až desať dní. „Liečba je zväčša symptomatická, u vysokorizikových pacientov môže všeobecný lekár predpísať špecifické antivirotiká. Vakcinácia modernými očkovacími látkami zohrala zásadnú úlohu v zvládnutí svetovej pandémie Covid-19 a vzhľadom na rýchlo prebiehajúce mutácie vírusu považujem za kľúčové posilňovanie nešpecifickej imunity populácie,“ informuje doktor Marko.

Ondrej Miškovič