Aktuality

Nové občianske združenie chce zachovať pamätihodnosti nášho mesta

15_Oznam_1695_OM_BŠ_KK

Na podnet komisie kultúry, regionálneho rozvoja, cestovného ruchu a propagácie mesta pri Mestskom zastupiteľstve v Kežmarku vzniká občianska iniciatíva zameraná na zachovávanie pamätihodností mesta Kežmarok. Oslovuje všetkých súčasných i bývalých občanov Kežmarku a všetkých sympatizantov nášho mesta.

Mesto Kežmarok venuje veľkú a pravidelnú pozornosť obnove národných kultúrnych pamiatok na svojom území, ale na starostlivosť o malé pamiatky potrebuje pomoc – tak organizačnú, ako sú evidencia, námety na obnovu a ich vyhodnocovanie, spolupráca s odbornými inštitúciami a realizátormi – ako aj finančnú, na obnovu a údržbu pamätihodností. Pamätihodnosti na rozdiel od objektov národnej kultúrnej pamiatky nemusia mať významnú architektonickú alebo výtvarnú hodnotu, ich významnou charakteristikou je historická hodnota. Napríklad aj hrobové miesto Dr. Vojtecha Alexandra na kežmarskom historickom cintoríne. Náplňou tejto občianskej iniciatívy je v spolupráci s Mestským úradom v Kežmarku, komisiami Mestského zastupiteľstva v Kežmarku a Verejnoprospešnými službami mesta Kežmarok podieľať sa na zabezpečovaní podmienok na obnovu a údržbu pamätihodností. Hlavným cieľom občianskej iniciatívy je vytvoriť podmienky na vznik občianskeho združenia, ktoré by predstavovalo formálnu inštitúciu s uvedeným zameraním.

Pracovne ho môžeme označiť ako občianske združenie Zachovajme pamätihodnosti Kežmarku. Nájdu sa perspektívni členovia, schopní dlhodobo zabezpečovať činnosť takéhoto OZ? Ak by ste boli ochotní sa medzi nich zaradiť, oznámte to na e-mailovú adresu zachopamkk@gmail.com.

Štefan Kuric, editácia: Ondrej Miškovič