Aktuality

Osobný tréner Matúš Špirko: Ľudia sa potrebujú stať lepšími manažérmi

19_01_Špirko

Matúš Špirko ako osobný tréner pomohol svojím programom a radami aj na sociálnych sieťach už tisícom ľudí, z ktorých mnohí boli aj občanmi Kežmarku. V rozhovore nám priblížil, aké sú najčastejšie problémy ľudí so životosprávou a aj čo-to z prevencie.

Čo vás osobne viedlo k  povolaniu, pri ktorom takto pomáhate ľuďom?

Vidím v tom obrovský zmysel a považujem to za svoje poslanie. Verím, že pre toto som sa narodil. Nesmierne ma teší, keď vidím, ako sa ľuďom vďaka zmene životného štýlu zlepšuje zdravie a kvalita života. Jednoducho ma teší, keď sa ľuďom darí.

Aké sú najčastejšie problémy ľudí so životosprávou v dnešnej dobe?

Ľudia sa potrebujú stať lepšími manažérmi, zažívajú príliš veľa stresu a snažia sa stihnúť všetko, no potom nemajú čas na seba. Okrem toho tam sú, samozrejme, bežné problémy ako nedostatok pohybu, konzumácia kalorických jedál (tých, z ktorých môžeme reálne pribrať), zbytočné jedenie pri pozeraní televízie alebo medzi jedlami.

Aká je prevencia proti vzniku takýchto problémov, alebo už keď sa vyskytnú, aký je najúčinnejší spôsob sa od zlozvykov odnaučiť?

Prevenciou je aktívnejší život, viac chodiť pešo, menej ležať alebo vysedávať doma. Menej používať auto a stretávať sa s ľuďmi, ktorí žijú takisto aktívne a prostredníctvom toho zmeniť myslenie. A ako sa odnaučiť od zlozvykov? V prvom rade si treba uvedomiť, že to trvá a nebude to za mesiac. Ďalej je dôležité zmeniť najprv len jednu vec a až potom ďalšiu, nie všetko naraz.

V čom spočíva vaša teória zmeny k lepšiemu životnému štýlu?

Je potrebné začať riešiť najprv najväčší problém, kvôli ktorému zhoršenie životného štýlu vzniká. Pri niekom to môže byť časový manažment, u iného príliš veľa sladkostí a u ďalšieho zase nedostatok pohybu. Akonáhle vyriešime tento základný problém, posunieme sa za krátky čas omnoho ďalej a začíname budovať nový životný štýl. Všetko nastavujeme tak, aby to človeku vyhovovalo. Nemusí byť na žiadnej diéte, môže dokonca ostať aj pri štandardnej slovenskej strave, iba mu upravíme porcie. Všetko musí byť nastavené tak, aby to mohol človek praktizovať celý život a tak byť stále vo forme.

Pomáhali ste už aj občanom Kežmarku. Koľko Kežmarčanov dokázalo s vašou pomocou zlepšiť svoj životný štýl?

Nemám to presne spočítané, koľko ich bolo z Kežmarku, ale celkovo to sú tisíce ľudí.

Filip Kubáni, foto: archív Matúša Špirka