Aktuality

Park v meste ožije veľkonočnou výzdobou

336192882_596812895463838_2317007545699734799_n

K Veľkej noci patria maľované vajíčka, nežné bahniatka vo váze, pletené korbáče, pečený baranček, veselá šibačka, výzdoba kostolov, domov i záhrad. V Kežmarku sa však môžeme tešiť aj na nočný beh, tradičnú krížovú cestu na hradnom nádvorí či ďalšie podujatia pod hlavičkou Európskej komunity športu 2024. 

Rozhodujúce slovo o školstve v meste majú rodičia

Marec patrí aj Dňu učiteľov. V Kežmarku sme prvýkrát spustili hlasovanie pre najinšpiratívnejšiu pedagogičku či pedagóga školských zariadení v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta. Anketa trvá od 1. februára do 15. marca. Rodičia môžu hlasovať cez EduPage alebo cez stránky základnej umeleckej školy, materských a základných škôl. Najlepších učiteľov Kežmarku oznámime na galaprograme počas Dňa učiteľov a predstavíme vám ich aj v Novinách Kežmarok. Témou, ktorá v meste rezonuje je zlučovanie materských a základných škôl. Jedným z možných riešení je zachovanie poplatkov za školné v spojených školách alebo zvýšenie poplatkov za školné a ponechanie samostatnosti materských škôl. „Už minulý rok sme diskutovali, že v rámci Slovenska dochádza k zlučovaniu materských a základných škôl. Pre žiakov by to bola výhoda, že kontinuálne by pokračovali z materskej školy na základnú školu a prostredie by im bolo takto od začiatku bližšie a známejšie. Poďme dopredu a rozvíjajme naše školy,“ povedal primátor mesta Ján Ferenčák. Otázka zlučovania škôl tak bude rezonovať aj na najbližšom mestskom zastupiteľstve.

Výstava kraslíc v parku

Pred dvomi rokmi sa v centre mesta podarilo pripraviť veľkonočnú výzdobu. Mesto Kežmarok dalo zhotoviť polystyrénové 3D vajíčka s upraveným povrchom vo výške pol metra a jedno vo výške jeden a pol metra. „Kraslice maľované a zdobené kombinovanou technikou budú krášliť naše mesto aj počas tohtoročnej Veľkej noci,“ informovala vedúca kancelárie primátora Elena Smrigová.

Krížová cesta na hrade

Rímskokatolícka cirkev v Kežmarku s Múzeom v Kežmarku aj tento rok počas veľkonočných sviatkov organizuje Krížovú cestu na nádvorí Kežmarského hradu. Príďte precítiť udalosti na Kalvárii vo Veľký piatok 29. marca o 20.00 hod.

Nočný orientačný beh dvojíc alebo „Nie je dôležité nájsť, ale hľadať“

Pri zážitkovom behu Nox quaerox ide hlavne o zábavu, netradičné trávenie voľného času a príjemne prežitý jarný večer. Preto sa vôbec nemusia báť tí, ktorí nie sú profesionálni športovci. Nox quaerox je súťaž dvojíc na princípe orientačného behu. „Súťažiaci, ktorí na beh prídu kvôli prekonávaniu rekordov, sa budú snažiť ukázať aj inú stranu športovania – spoluprácu. Na mape, ktorú dvojica dostane pred štartom, sú vyznačené kontroly s rôznou bodovou hodnotou, podľa vzdialenosti a náročnosti ich umiestnenia od miesta štartu,“ povedal Dávid Cintula, manažér športu v meste Kežmarok, ktorý spolu s organizáciou Outdoor Institute bude zastrešovať netradičné preteky. Každý takto organizovaný beh je niečím jedinečný, organizátori sa vždy snažia zakomponovať nové prvky. Všetky potrebné technické informácie ohľadom počtu a bodových hodnôt kontrol sa súťažiaci dozvedia až po registrácii na mieste pri vysvetľovaní pravidiel súťaže, približne 15 minút pred štartom. Mapu dostanú rovnako tesne pred štartom. Hra sa realizuje formou hromadného štartu. Štart pre rodiny a deti bude samostatný a pre malých i veľkých sú pripravené prekážky a zábavné rébusy. Zápisný hárok s výsledkami odovzdá dvojica pri dobehnutí do cieľa zapisovateľovi, vtedy sa jej zastavuje čas a hárok musí byť pred odovzdaním označený menami, prípadne číslom dvojice. Pri odovzdávaní hárku musia byť prítomní obidvaja súťažiaci z dvojice. „Súťažiaci sa snažia v stanovenom časovom limite pozbierať čo najviac kontrol a získať tak čo najväčší počet bodov. Čas je obmedzený, bežať sa bude presne 60 minút. Za prekročenie časového limitu nasleduje penalizácia a za každú minútu navyše sa tímu odpočítava jeden bod z už nazbieraných bodov. Časový limit na súťaž je plus 20 minút k celkovému času hry. Teda celá hra sa končí po 80 minútach od štartu. Po jeho prekročení je dvojica diskvalifikovaná. Vyhráva dvojica s najvyšším počtom bodov,“ priblížil Cintula. Podujatie bude pod záštitou Európskej komunity športu 2024, ktorej členmi sú partnerské mestá Nový Targ a Liptovský Mikuláš. Bližšie informácie o podujatiach pripravovaných v marci nájdete v prílohe Novín Kežmarok, na webstránke mesta a v smart aplikácii Munipolis.

 

Text a foto: Ondrej Miškovič