Aktuality

Pohľad kľúčovou dierkou do zákulisia divadla

12_Pi čaj_4900_OM_BŠ_KK

Svetozár Sprušanský je divadelný režisér, ktorého predstavenia poznajú diváci po celom Slovensku. Kežmarských divákov naposledy oslnila jeho komédia Klimaktérium. Opäť sa nám pripomína so skvelou komédiou Pi čaj, miláčik. V krátkom rozhovore nám vyrozprával o zákulisí nielen tohto predstavenia.

 

Prečo ste si pred dvomi rokmi do svojho repertoáru vybrali práve túto francúzsku komédiu z divadelného prostredia?

Svet divadla a komédie vždy priťahoval množstvo zvedavcov. Pre divákov je takýto „výlet“ lákadlom a pre divadelníkov príjemným osviežením. Občas treba vstúpiť do sveta „za oponou“. Poodhaliť vzťahy medzi hercami, ako aj tajomné zákulisie príprav divadelného predstavenia. A práve takouto príležitosťou je cenami ovenčená a divákmi vyhľadávaná úspešná francúzska komédia Pi čaj, miláčik. Má na svojom konte prestížnu Moliérovu cenu ako komédia roka. Charakterizuje ju iskrivý humor a bláznivé situácie. Herci, ktorí neberú seba až tak príliš vážne. Práve takýchto hercov som stretol pri skúškach tejto komédie. A mnohí čerpali aj zo svojich osobných skúseností. V predstavení je dokonca aj zopár slovenských reálií, mien celebrít a pikantných pikošiek.

 

Na aké herecké obsadenie sa môžu diváci tešiť a podľa čoho ste si do hry herečky a hercov vyberali?

Sú sto herci, ktorí disponujú komediálnym majstrovstvom: Zuzana Tlučková, Peter Kočiš alebo Marcel Ochránek alebo Pavol Plevčík, David Hartl, Martin Kaprálik alebo Přemek Boublík, Karin Olasová alebo Janka Lieskovská či Lucia Lapišáková, Mirka Drínová.

 

Bola práca pri skúšaní predstavenia rovnako veselá a hravá ako hra samotná?

Ako kedy. Bavil nás skúšobný proces, spoločné vymýšľanie, vzájomné doberanie sa. Aj keď ľahkonohú komédiu nie je až také ľahké naskúšať. Často sú to slzy a pot. Verím, že predovšetkým hereckou hravosťou bude inscenácia tešiť aj mnohých zábavy chtivých divákov. Tri roky sa jej to darilo na doskách Divadla Nová scéna a veríme, že rovnako dlho a účinne to bude aj pod hlavičkou Divadla komédie. Už teraz sa inscenácia stala hitom v mnohých mestách na Slovensku. Tešíme sa aj na divákov v Kežmarku.

 

V popise predstavenia píšete, že komédia poodhalí oponu divadelného zákulisia. Poodhaľte niečo z príbehu či deja samotnej hry.

Významná divadelná spoločnosť skúša bulvárnu hru. Je niekoľko dní pred premiérou. Nič nie je pripravené: technický personál je flegmatický, garderobierka neochotná, duchom neprítomnej režisérke všetko prerastá cez hlavu. Medzi hercami vládne elektrizujúca nálada, hlavná predstaviteľka je na pokraji nervového zrútenia z prvého milovníka – syna producenta, ktorý si ho protekčne „nanominoval“ do hry. Nemotorne, nesmelo, naivne a ťarbavo vchádza po prvý raz na javisko. Takto sa začína komédia v podaní takmer „kalamitných“ hercov. Poviete si: Hotová katastrofa! Omyl. Skvelá zábava!

Diváci sa stávajú svedkami nielen poslednej generálky pripravovanej hry, ale aj jej premiéry. Namiesto toho, aby boli herci perfektne pripravení na deň D, dokonale popletú všetky svoje repliky a výstupy. Premiérový večer sa mení na peklo. Ich snaha sa zvrhne na zábavný kolotoč smiešnych situácií. Nepredvídateľné momenty sa valia jeden za druhým. Herci sa zúfalo snažia zachrániť, čo sa dá. Bláznivosť absurdity sa mení na smiech.

 

V čom je toto zákulisie podobné tým, ktoré zažívate pri práci s reálnymi slovenskými hercami v rôznych divadlách?

Všade sa nájde zopár „samovzhľadných“ narcisov, ukričané subrety a málo talentovaných režisérov. Oni o seba „narážajú“. Tým pádom nie je v divadle núdza o humorné situácie. A prehnané egá. A to je zdroj zábavy.

 

Ako sa majú diváci na predstavenie nachystať a s akými pocitmi, podľa vás, by mali z neho odchádzať?

Stačí prísť len dobre naladený. Na komédiu, ktorá vás uvoľní. Ostatné nechajte na nás. Práve dnes všetci vyhľadávajú v divadle relax, trošku vypnúť od každodenného stresu. Pozitívnu energiu potrebujeme všetci. A tú my ponúkame. Náš pohľad na divadlo je postavený na vtipe, sebairónii, až bláznovstve. Ale nie je práve svet divadla plný bláznov a šialencov? Takže šialený kolotoč zábavy sa môže rozkrútiť! Vitajte na našom predstavení.

 

Kedy budeme môcť vaše divadlo vidieť v Kežmarku opäť a s akým titulom?

Bude to opäť komédia. Už v októbri sa v Kežmarku predstavíme s pokračovaním našej „babskej jazdy“ – úspešnej komédie s pesničkami Klimaktérium 2 alebo ošiaľ menopauzy. Známe hrdinky prežívajú nové skutočnosti, nové vzťahy, riešia nové problémy – ale prekonávajú tú istú menopauzu. Ale to všetko s nadhľadom, humorom, smiechom a vtipom. A s pesničkami. Teší sa na vás Gizka Oňová, Zuzka Tlučková, Zuzka Vačková, Katka Brychtová, Jeanette Švoňavská, Danka Kuffelová, Dagmar Sanitrová, Ľudka Lukačíková či Janka Valocká.

Vladimír Mikolajčík, foto: Divadlo Komédie