Aktuality

S avizovanou veľkou rekonštrukciou verejného osvetlenia mesto začne v lete

VO_ilustrák

V aprílovom čísle Novín Kežmarok sme informovali, že radnica masívne prerobí takmer celú sieť verejného osvetlenia v Kežmarku. O potrebnosti tohto veľkého projektu za vyše 2,8 milióna eur rozhodol hĺbkový audit. S prácami sa začne pravdepodobne už v úvode leta.

 

Z finančného a časového pozadia

Na začiatok podotknime, že na projekt rekonštrukcie takmer celej sústavy verejného osvetlenia poskytol samospráve úver s výhodnou sadzbou Enviromentálny fond. Presná výška úveru je 2 803 914 eur.

Z auditu taktiež vyplynulo, že prevádzkovanie sústavy verejného osvetlenia v súčasnom stave je vysoko nehospodárne a rastú aj náklady na jej údržbu. Ako informuje oddelenie projektov a verejného obstarávania (OPaVO), niektoré rozvádzače osvetlenia dal Kežmarok inštalovať ešte v 70. až 80. rokoch.

 

Od začiatku leta až do konca roka

Podľa informácií OPaVO by realizácia projektu mala odštartovať približne začiatkom júna. Oddelenie zároveň spresnilo, že v prípade vhodných podmienok sa celá rekonštrukcia dokončí do konca tohto roka. Bude teda trvať približne sedem mesiacov.

„Zámerom vedenia mesta je systematická obnova sústavy, pri ktorej bude dosiahnuté zníženie prevádzkových nákladov na viac optimálne minimum – a najmä zvýšenie kvality a rozsahu služieb samosprávy pomocou infraštruktúry verejného osvetlenia,“ zarámcovala hlavnú úlohu projektu vedúca príslušného oddelenia Marta Markočiová.

Viac o rekonštrukcii verejného osvetlenia sa dočítate v článku Novín Kežmarok na tomto odkaze.

Kristián Krempaský, foto: Karl Jansen/flickr.com (ilustračná fotografia)