Aktuality

V meste pribudnú vývesné tabule

P1038562

Poľsko-slovenské pohraničie je charakteristické prítomnosťou obrovského potenciálu. Kultúrneho, historického či prírodného. Žiaľ, často trestuhodne nevyužitého. A slabo zmapovaného. Kežmarok a Nový Targ si to uvedomujú a spoločne sa pričiňujú o zlepšenie tohto stavu. Obe samosprávy sa pod taktovkou nášho mesta v najnovšom projekte zaviazli pohraničie spropagovať. Síce obyčajným, avšak efektným spôsobom.

 

Pohraničie na Hornom Spiši potrebuje propagačne pomôcť

V tomto prípade opäť ide projekt, ktorý reaguje na výzvu Prešovského samosprávneho kraja (PSK). Kežmarok chce v čo najväčšej miere prispieť k rozšíreniu povedomia návštevníkov a obyvateľov dotknutého územia o jeho kultúrnom a historickom dedičstve. Ako pomoc sa nám v aktuálnej výzve naskytlo zaobstaranie informačno-propagačných vývesných tabúľ a plôch. Tie pribudnú na uliciach celého mesta.

Na tento účel je vyhradený rozpočet vo výške necelých 80-tisíc eur. Za túto sumu v meste budeme vedieť nainštalovať 15 nových veľkých informačných tabúľ či vývesných plôch. Ak máme mať tvorivé a turisticky atraktívne pohraničie, podobné kroky sú nutnosťou, zdôvodňuje radnica.

 

Cezhraničná iniciatíva

Mnohé vývesné plochy a tabule, ktorými v meste disponujeme, už načal zub času. Obzvlášť tie, ktoré zaujímavým spôsobom informujú o miestnych reáliách. Preto sa v prípade úspešnosti mesta v tejto výzve budeme môcť dostať k atraktívnemu ozvláštneniu našich ulíc. Je to istým spôsobom servis bežnému turistovi, návštevníkovi, ale aj občanovi.

„Vzhľadom na to, že ide o vývesné plochy, ktoré sa budú pravidelne aktualizovať, spropagujú sa obe krajiny, čo spojí dva národy – teda obyvateľov a návštevníkov zo Slovenska s obyvateľmi a návštevníkmi z Poľska. Realizáciou projektu sa kultúrne a prírodné dedičstvo oboch partnerov dostane do povedomia nielen obyvateľov, ale aj návštevníkov a turistov. Taktiež sa zvýši atraktivita cezhraničného územia,“ píše sa v dokumentácii projektu.

V tejto súvislosti uskutočnia Kežmarok a Nový Targ súbežne spoločné podujatie. Bude určené na spoločnú cezhraničnú podporu kultúrneho a prírodného dedičstva cezhraničného územia. O postupe v projekte bude redakcia predbežne informovať.

Kristián Krempaský