Aktuality

Adrenalín a zábava na tráve i snehu

Kiting je šport, pri ktorom sa hráte s prírodnými živlami. Základom pri ňom je vietor, ktorý poskytuje potrebnú trakčnú silu. Vďaka kitingu si určite sami, na ktorom kežmarskom kopci chcete mať v zime vlek.

Na Slovensku je kiting pomerne neznámy šport. Jeden z dôvodov môže byť aj ten, že ide o novinku. Prvé školy kitingu začali vznikať v roku 1998. Šport sa najviac preslávil na vode pod menom kitesurfing alebo aj kiteboarding. V roku 1998 sa mu venovalo len niekoľko desiatok nadšencov. V roku 2006 počet kitesurferov stúpol až na 200-tisíc. „Na Slovensku nemáme veľa príležitostí učiť kiteboarding začiatočníkov. Je to hlavne kvôli nepriaznivým podmienkam a nedostatku vhodných vodných plôch. Našťastie kiting si môžete vyskúšať na tráve, alebo i na snehu,“ ozrejmil Dominik Fedorek, ktorý sa s týmto športom prvýkrát stretol pred deviatimi rokmi a teraz sa mu plánuje venovať aj v Kežmarku.

Začať s týmto športom je jednoduché. Fedorek spomína na svoje začiatky nasledovne: „O dva roky neskôr, čo som sa s kitingom stretol, som mal v rukách draka aj ja sám. Kvôli jeho malej veľkosti 3,5 metra som vyhľadával silný vietor na využitie ťahu či už na lyžiach, alebo iných prostriedkoch. O štyri roky neskôr som sa zúčastnil na týždňovom kurze snowkitingu. Po jeho absolvovaní som si uvedomil, že tomuto športu sa chcem venovať. Kúpil som si draka s veľkosťou deväť metrov, vhodného na snowkiting a landkiting. O dva roky neskôr som dostal príležitosť odovzdať svoje skúsenosti ďalším záujemcom o tento šport, keďže som mal možnosť učiť pre kitovu školu. Letné mesiace strávené v kempe, na vode, vo vetre a na slnku mi určili program aj na nasledujúce roky.“

Druhy kitingu, ktoré sa dajú u nás praktizovať, sa nazývajú landkiting a snowkiting. Landkiting je na tráve, tvrdom povrchu, s využitím mountainboardu alebo trojkolesovej buginy určenej na tento druh kitingu. Snowkiting si užijete na snehu, s využitím lyží alebo snowboardu. Veterné hrebene v Kežmarku a jeho okolí sú v zimných mesiacoch zasnežené a v letných mesiacoch pripravené na landkiting.

Kiting je pre mnohých zaujímavý šport, lebo v momente sa môžu rozhodnúť, či chcú trochu adrenalínu a zábavy, alebo pohodovú jazdu. Fedorek je presvedčený, že tento šport je pre všetkých a mal by si ho vyskúšať každý. Viac informácií, ako i požičovňu so zaškolením odvážlivci nájdu na stránke kiteride.sk.