Aktuality

Aplikácia v mobile podporí pocit bezpečia a pomôže v núdzi

Privolanie pomoci pre seniorov je v tejto dobe vďaka smart riešeniam jednoduchšie. Ponúka to aplikácia funkčná pre všetky operačné systémy s názvom MSP SOS. V prípade zneužitia hrozí dotyčnému zablokovanie.
Mobilná služba bola vyvinutá slovenskou spoločnosťou TSS Group. Poplach sa automaticky spustí po stlačení tlačidla MSP SOS. Monitor mestskej polície ukáže polohu občana v núdzi. Ak sa osoba nachádza v zábere kamier, bude ňou zameraná. Po lokalizácii v telefóne je nevyhnutné sa registrovať pod svojim menom, priezviskom a telefónnym číslom. Aplikácia bola vyvinutá pre mestskú políciu mesta Kežmarok ako pilotný projekt a občania si ju môžu stiahnuť bezplatne.
„Kežmarok je prvým mestom na Slovensku, ktoré ponúka takúto službu. Jednou z priorít mesta je zvyšovanie bezpečnosti občanov, preto sme potrebovali vytvoriť aplikáciu, vďaka ktorej sa môžu občania cítiť bezpečnejšie a komfortnejšie. Použiť ju môžete na území mesta Kežmarok a tiež v katastri nášho mesta,“ predstavil zámer mesta primátor Kežmarku Ján Ferenčák pri jej spustení.

Návod na inštaláciu:
1. Registrácia – po spustení inštalácie je potrebné zadať meno, priezvisko a telefónne číslo užívateľa, na ktoré obratom príde overovací kód od odosielateľa TSSGROUP.sk, ktorý je potrebné zadať.
2. Tlačidlo SOS – po jeho stlačení mobil okamžite vyšle zvukový signál na Mestskú políciu v Kežmarku spolu s registrovanými údajmi. Hliadka lokalizuje miesto, kde sa dotyčná osoba v núdzi nachádza. Kamera sa po prijatí signálu automaticky zameria smerom, odkiaľ podnet prichádza a policajt môže sledovať dianie na mieste. Nasledujúce riešenie situácie už bude v rukách hliadky mestskej polície.
3. Pocit tiesne – stláča sa v prípade, že občanovi nehrozí reálne nebezpečenstvo. Ak ho predpokladá, po stlačení tlačidla kamera zameria svoju pozornosť na osobu v núdzi a začne ju sledovať. Štandardne to trvá jednu minútu.
4. Tlačidlo vytvorenie hlásenia – slúži na ohlásenie dopravnej nehody, požiaru, vandalizmu, či výtržníctva. Využiť sa dá aj možnosť vlastného textu, ak ide o inú špecifickú situáciu.
Patrícia Rozgonyiová