Aktuality

Dve krajiny, dva jazyky, jeden cieľ

Mnohí možno nevedia, že práve v Kežmarku sídli inštitúcia, ktorá je zameraná na cezhraničnú spoluprácu Slovenska a Poľska.

Heslo Dve krajiny, dva jazyky, jeden cieľ poukazuje na spoluprácu dvoch krajín, a to Slovenska a Poľska. V Euroregióne Tatry sa stretávajú všetky cezhraničné vzťahy, kontakty, operačné programy a projekty, pri ktorých dochádza k výmene poznatkov.

Celková rozloha Euroregiónu Tatry je 11 000 km2 a žije v ňom približne 900-tisíc obyvateľov. V účastnosti je Euroregión Tatry rozdelený na dve pôsobiská – Združenie Euroregión Tatry so sídlom v Kežmarku a Zväzok Euroregión Tatry so sídlom v Novom Targu. Každoročne organizuje Združenie Euroregión Tatry tri podujatia. Prvým z nich je kongres Združenia Euroregiónu Tatry, na ktorom sa zídu všetci členovia patriaci do Združenia a majú možnosť dozvedieť sa nielen o nakladaní s finančnými prostriedkami, zapájaní sa do projektov, o uskutočnených a plánovaných aktivitách, ale aj o aktuálnych informáciách z prvej ruky od pozvaných hostí.

Tento rok sa kongres ZRT uskutočnil 17. septembra a zúčastnilo sa na ňom vyše 80 osôb. Cezhraničný kongres Euroregiónu Tatry, ktorý je určený pre všetkých členov Združenia na poľskej a slovenskej strane, sa striedavo organizuje raz na Slovensku a raz v Poľsku. Rok 2020 nám však priniesol nepriaznivú situáciu vo forme pandémie, ktorá narušila chod Združenia natoľko, že viaceré akcie nebolo možné zorganizovať. Po dohode s poľskou stranou sa kongres v roku 2020 neuskutoční a bude zorganizovaný v prvom štvrťroku 2021 v meste Trstená.

Ďalším vyznaným podujatím je Slovensko-poľské hospodárske fórum, ktoré má svoju pravidelnosť a opodstatnenie. Hospodárske fórum je každoročne určené subjektom a odborníkom pôsobiacim v rôznych oblastiach nášho života, zástupcom orgánov štátnej správy a samosprávy a odbornej verejnosti. Prispieva už viac ako jedno desaťročie k rozvoju hospodárskych vztahov medzi Slovenskom a Poľskom. Každý rok je Slovensko-poľské hospodárske fórum jedným z vrcholov vzájomných hospodárskych vzťahov oboch štátov. Obsahom programu fóra okrem aktuálnych hospodárskych vzťahov bývajú cestovný ruch, doprava a regionálny rozvoj, ako aj výmena skúseností, podpora rozvojových aktivít špecifických pre náš región, upevnenie spolupráce miest a obcí v pôsobnosti Euroregiónu Tatry a nadväzovanie spoločenských a pracovných kontaktov. Nová téma, ktorá sa mala objaviť tento rok, bola modernizácia odpadového hospodárstva na území Slovenska a Poľska, a tiež aktuálna téma o dopadoch koronakrízy na ekonomiku a cestovný ruch pohraničia. Organizátori však zvážili všetky súčasné prísne hygienicko-epidemiologické vládne opatrenia a s poľutovaním rozhodli o zrušení tohtoročného Slovensko-poľského hospodárskeho fóra a o jeho presunutí na jeseň 2021.

Združenie Euroregión Tatry má rozbehnutých viacero projektov. Je to napríklad Cezhraničné centrum vzdelávania Euroregiónu Tatry, v rámci ktorého sa v septembri v Liptovskom Mikuláši uskutočnil workshop zameraný na úspešne zrealizované cezhraničné projekty. Ukončenie projektu je stanovené na apríl 2021. Dovtedy ešte kancelária plánuje zrealizovať dva cykly školení so zameraním na odborný poľský jazyk a prípravu a realizáciu projektov. V novom roku odštartuje príprava mikroprojektu s názvom Úloha Euroregiónu Tatry pri šírení kultúrneho dedičstva poľsko-slovenského pohraničia. Celý projekt je zameraný na kultúru, zvyky a ľudové tradície. Jeho súčasťou bude aj vyhlásenie výtvarnej súťaže pre základné a stredné školy.

Lívia Kredatusová