Aktuality

Hromy a blesky! Deväť zásad, ako v prírode bezpečne prečkať búrku

Človek pred silou prírody väčšinou nemá na rozhodovanie veľa času a často ani na výber z veľa možností. V knihe Krása v horách ukrytá sa skúsený turista Oto Rozložník podelil o deväť dôležitých odporúčaní.

1. Vyhnúť sa búrke

Ak to vyzerá na búrku a vy ste na túre, treba zvoliť správny smer návratu, aj keď to má znamenať úplne inú trasu, než ste sa pôvodne chystali. Alebo otočiť sa krátko po tom, čo ste vyrazili.

2. Na horskú túru ísť skoro

Počasie v horách neovplyvníte, môžete sa mu však prispôsobiť. Teda napríklad na túru vyraziť včas, aby ste okolo poludnia, keď sa v horách láme počasie, boli v bezpečí aspoň na chate.

3. Vyhľadať úkryt

Jednotlivým vysokým kameňom a stromom sa však treba vyhnúť. Za úkryt pred búrkou môže slúžiť len miesto, ktoré je chránené od priameho zásahu bleskom a zemským prúdom.

4. Zvoliť správnu polohu

Nestojte ani si nelíhajte na zem. Na prečkanie búrky je najlepšia poloha počupiačky alebo v sede s pritiahnutými kolenami. Vonku sa snažte vždy vyčnievať čo najmenej, ak ste na lúke vyhľadajte priehlbinu, do ktorej sa schúlite.

5. Vyhýbať sa reťaziam

Ak sa na túre vraciate po chodníku zaistenom oceľovými reťazami alebo po kovových rebríkoch, horskí sprievodcovia varujú- držte sa od nich čo najďalej. Slúžia totiž ako bleskozvod.

6. Neutekať

Pri veľkých krokoch človek nohami premosťuje rozdielne elektropotenciály a môže vami pretiecť prúd smrteľnej intenzity. Preto by sme počas búrky mali postupovať krátkymi krokmi.

7. Pozor na kovy a s mobilom opatrne

Kovové predmety sú nebezpečné, ak sú vyššie ako vy a teda robia z vás vyvýšené miesto. Rozhodne by sme však v búrke nemali telefonovať ani surfovať po internete.

8. Nekúpať sa

Voda je vodič, ľudské telo tiež. Pravdepodobnosť zásahu bleskom je počas kúpania vo vode je vysoká. Bezpeční nie ste ani na loďke či nafukovačke. Odporúča sa rýchly presun na breh.

9. Z bicykla dolu

Rada odborníkov je zísť z bicykla, nechať ho od seba v dostatočnej vzdialenosti a pokúsiť sa vyhľadať úkryt podľa vyššie uvedených zásad.

Patrícia Rozgonyiová