Aktuality

Jedlo priamo z lesa, ktoré inšpiruje ostatných

Mnohí v uplynulých mesiacoch boli odkázaní na prácu z domu, prípadne na nútenú dovolenku. Po čase strávenom doma sa vo viacerých ľuďoch prebudili kreatívne nápady, ako tento čas prežiť čo najefektívnejšie. Jedným z nich u mnohých bol aj pobyt v prírode.

Varenie alebo iná úprava stravy je pri dlhšom pobyte v lese takmer nevyhnutnosťou. Rodený Kežmarčan Ľubomír Šmindák sa venuje netradičnému koníčku – vareniu v prírode a na sociálnych sieťach inšpiruje svojimi receptami aj druhých. „Už od detstva ma zaujímalo varenie, vraj som začal už ako šesťročný, keď moja mama ležala doma chorá a ja som vtedy pripravil náš prvý obed. Písal som si vlastné kuchárske knihy, poznámky a triky do kuchyne. Dokonca som chcel vydať kuchársku knihu s nátierkami,“ spomína na svoje kulinárske začiatky Šmindák.

Kuchárske remeslo sa rozhodol študovať v Hornom Smokovci a po ukončení štúdia pracoval v penzióne ako kuchár. Neskôr sa stal aj majiteľom tohto penziónu. „Postihlo ma to, čo je v dnešnej dobe nočnou morou nielen podnikateľov, ale každého bežného človeka, a to syndróm vyhorenia,“ hovorí Šmindák, ktorý sa po tejto nemilej skúsenosti rozhodol pracovať hlavne na svojom zdraví a vzťahoch v rodine, ktorú si medzi všetkými svojimi povinnosťami stihol s manželkou Ivanou v tej dobe založiť.

Jedného dňa prišiel nápad uvariť v lese niečo netradičné, a tak sa nenápadne zrodil dnes už fungujúci projekt Slovensko na panvičke, v ktorom môžeme vidieť prípravu tradičných jedál v blízkych lesoch. „Príroda sa zrazu stala mojim útočiskom a jediná vec, ktorú som dokázal robiť profesionálne, bolo varenie,“ povedal Šmindák. Tento projekt je zameraný na zážitkové varenie, pri ktorom je potrebné si nachystať drevo, pripraviť oheň a variť len z lokálnych surovín a z plodín, ktoré si dokážu ľudia nazbierať počas prechádzky v lese. Hlavnými surovinami sú preto v jeho receptoch čučoriedky, huby, medvedí cesnak, lesné jahody či maliny.

Spolu s Jozefom Mačutekom, ktorý sa stará o vizuálnu stránku projektu, sa chystajú pripraviť videá z varenia v regiónoch a z lokálnych produktov. Práve vo videách môžeme vidieť tradičné kroje, stavanie prístrešku či večerné sedenie pri ohni. V blízkej budúcnosti pripravuje Šmindák spolu s Mačutekom aj workshopy pre menšie a väčšie skupinky ľudí či pre kolegov formou teambuildingu. Viac informácií o zaujímavom kulinárskom projekte Slovensko na panvičke nájdete na sociálnych sieťach.

Ondrej Miškovič, foto: Jozef Mačutek