Aktuality

Kam za športom v Kežmarku?

Športoviská v meste Kežmarok sú od leta minulého roku v správe Verejnoprospešných služieb Mesta Kežmarok. Dokážu v nich pripraviť vhodné podmienky a rozvíjať tak telesnú kultúru každého obyvateľa mesta. Realizovať sa môže v športovej hale, na ľade či viacúčelovom ihrisku.

Mestská športová hala Vlada Jančeka Kežmarok

Hracia plochu vyrobila dánska firma z tlakom sušeného buka, celoplošne odpružila aby spĺňala najvyššie kritériá pre všetky druhy halových športov. Hala je rozdelená na tri časti. Veľká športová hala je technicky ideálna pre organizáciu volejbalových a basketbalových zápasov. V malej telocvični sa aktívne hrá stolný tenis, zrkadlová sála  slúži najmä folklórnemu súboru Magura. Na tribúne môže fandiť až 350 návštevníkov. Nad ňou sa nachádza miestnosť na ozvučenie haly a komentátorské stanovisko. Mestská športová hala Vlada Jančeka poskytuje priestor pre rôzne športové sústredenia vo volejbale, basketbale, futsale, halovom futbale, hádzanej. Využívajú ju predovšetkým stredné školy, policajný zbor a v popoludňajších hodinách v nej trénujú jednotlivé športové kluby.

Zimný štadión

V súčasnosti kapacita hľadiska presahuje 1600 sediacich divákov. Ku kompletnej rekonštrukcii ozvučenia v budúcnosti pribudne i plná klimatizácia. Rozmery ľadovej plochy sú podľa kanadského vzoru, teda 61 na 26 metrov, ľadová plocha spĺňa všetky kritériá pre organizáciu majstrovských hokejových stretnutí. Športový objekt využívajú dva hokejové kluby pôsobiace v meste najmä na tréningy a zápasy ich mládežníckych a dospelých mužstiev. Štadión využívajú i základné a materské školy, Centrum voľného času a MŠK Kežmarok. Do nasledujúceho obdobia je nevyhnutné zakúpenie novej rolby na úpravu ľadovej plochy a vybudovanie vstupných dverí do priestorov časomiery priamo z chodby.

Futbalovo – atletický štadión F1

Futbal sa v Kežmarku môže pýšiť už viac ako storočnou tradíciou. Pôsobilo tu niekoľko klubov a ihriská mali prevažne škvarový povrch. Už od roku 1966 sa mesto pripravovalo na výstavbu multišportového areálu s trávnatým povrchom, atletickou dráhou a krytou tribúnou. Jej kapacita je takmer 400 miest na sedenie. Nekrytá tribúna má 1000 miest čiastočne na sedenie. Atletická dráha je štvorprúdová so šesť prúdovou rovinkou so škvarovým povrchom. Štadión sa využíva na činnosť školského, mládežníckeho futbalu a futbalového klubu. Trénujú tu aj priaznivci školskej a výkonnostnej atletiky. V zimnom období je atletická dráha upravená frézou pre bežecké lyžovanie. V súčasnosti sa pripravuje štúdia prestavby s nutnou rekonštrukciou.

Futbalový štadión F2

Kapacita krytej tribúny je 200 miest na sedenie. Rozmery trávnatej hracej plochy sú 100 x 60 metrov. Súčasťou štadióna je lukostrelecký areál s kompletným zázemím. Futbalový štadión poskytuje priestor pre tréningové potreby miestneho futbalového klubu vo všetkých vekových kategóriách. Štadión využíva aj široká športová verejnosť na rôzne športové aktivity. V budúcnosti je potrebné rozhodnúť o výmene trávnatého povrchu za umelý povrch a dobudovanie lukostreleckého areálu.

Letné kúpalisko

Areál letného kúpaliska tvorí veľký bazén, detský bazén a detské ihrisko. Kúpalisko v roku 2017 prešlo rekonštrukciou a je opäť v prevádzke po 12 rokoch. V areáli kúpaliska sú sprchy, sociálne zariadenia. Návštevníci si môžu oddýchnuť na plastových ležadlách a do kovových odkladacích skriniek umiestniť svoje osobné veci. Prevádzka kúpaliska je v mesiacoch júl a august s otvoreným bufetom. Do ďalšieho obdobia by bolo vhodné a potrebné zabezpečiť šatne na prezlečenie návštevníkov a zvýšiť aj kapacitu spŕch. Potrebné je taktiež zvýšiť kapacitu prívodu elektrickej energie.

Viacúčelové ihrisko

Využívané je všetkými obyvateľmi sídliska Juh rôzneho veku na športové aktivity. Športovať môžete na basketbalovom ihrisku, hokejbalovom ihrisku, futbalovom ihrisku, alebo si zahrať bedminton a pod. Slúži pre masový šport. Potrebná je oprava asfaltového povrchu.

Pumptrack dráha

Situovaná je v obľúbenej oddychovej zóne Zlatná pri cyklistickom chodníku. Pumptrack je dráha pre jazdu na bicykli po terénnych vlnách bez použitia pedálov. Dráha je určená pre všetky vekové kategórie. Projekt je financovaný z fondov Európskej únie, zo štátneho rozpočtu a z vlastných zdrojov mesta Kežmarok.

Cyklochodník

V meste je vybudovaná sieť cyklistických trás smerovaná priamo cez centrum mesta, ktorá je využívaná miestnymi obyvateľmi. Napája sa na sieť cyklistických trás v cezhraničnom území Slovenska a Poľska. Dĺžka cyklochodníka je 5 km. Prostredníctvom vybudovaných cyklistických trás plánuje mesto Kežmarok začleniť cyklistickú dopravu ako plnohodnotný spôsob prepravy v rámci mobility v meste Kežmarok, vytvoriť ľahko dostupnú a cenovo výhodnú sieť mestskej dopravy. V nedávnej dobe pribudlo 5 cyklostaníc so stojanmi. Umožňujú USB a bezdrôtové nabíjanie, pripojenie na wifi a sú nepretržite osvetlené vďaka solárnej energii.

Patrícia Rozgonyiová