Aktuality

Kežmarčanka v svojej knihe prezrádza ako sa zbaviť bolestí chrbtice

Ilustračný obrázok

Posolstvom knihy Gearytmika pri bolestiach chrbtice – aj pre vek 60+ od Genovévy Nálepkovej Liptákovej nie je uzurpovať si vytváranie nových cvičebných techník. Je len výberom cvičení overených v telocvični počas 30-tich rokov cvičenia so študentkami a ženami.

Genovéva Nálepková Liptáková zasvätila svoj život tréningu a pomoci ďalším s výberom tých správnych cvikov. „Počas môjho dlhoročného pôsobenia v telocvični som prechádzala od dynamického cvičenia po cvičenia v pomalšom tempe, kedy som sa zameriavala na posilňovanie kĺbov, šliach a svalov, na prehriatie a okysličenie celého tela s využitím hlbokého dýchania. Týmito cvičeniami chcem len pripomenúť cvičenkám, že cvičiť a udržiavať si svoje telo sa dá v každom veku a v rôznom prostredí, hlavne zachovať časovú postupnosť a primeranosť,“ povedala Nálepková Liptáková.

Z uvedených cvičení si môže každý vybrať to, čo mu vyhovuje a vytvoriť si svoju zostavu. Je to pomôcka pre tých, ktorí žijú sami či v domove seniorov. Cvičenie navrhuje Génoveva doplniť pobytom v prírode, hľadať si primeranú spoločnosť, cvičiť s kamarátmi, či len tak v byte, či na záhrade.

„Ja taktiež patrím do tej vekovej skupiny a nie vždy sa mi chce cvičiť. Nájdem si výhovorku, čo ešte mám urobiť, len aby som nemusela cvičiť. Aj preto je treba s cvičením začať hneď ráno. Vytvoriť si návyk, ako keď si umývame zuby. Mňa k tomu donútila viac-menej súčasná pandémia a moje cvičenky, ktoré chceli mať nejaký manuál ku cvičeniu doma. Chcem veriť, že urobím pre svoje cvičenky a ďalších trochu dobra,“ povedala Nálepková Liptáková.

Mladí ľudia sa podľa autorky vždy kdesi ponáhľajú, nemajú čas na starších, všímať si ich potreby a možnosti. „Možno sme aj my boli takí. Taká je ale dnešná doba. Aj preto rozpisujem tieto cvičenia, aby sme sa nemohli už na nič vyhovárať. Ak niektorým cvičeniam nebudete rozumieť, alebo vám nebudú vyhovovať, vyberte si iné,“ vysvetľuje manuál Genovéva, podľa ktorej je potrebné sa trochu donútiť, aj keď na to nemáme vždy chuť.

 

Návrhy cvičiteľky ku cvičeniam

– zaťažuj, ale nepreťažuj

– cvič pravidelne tri až päťkrát týždenne

– zachovávaj postupnosť

– v sobotu si naplánuj iný pohyb – plávanie, turistika, rýchla chôdza s paličkami tri až päť kilometrov – 10 000 krokov, bicyklovanie, v zime pohyb na bežkách, v nedeľu leňošenie – sauna, letné plávanie, prechádzky a podobne

– cvičiť po-ma-ly, každý cvik cvičiť postupne 5-10 krát – pri nádychu otvor hrudník, pri výdychu napínaj, tlač, cvič

– nádych počítaj do 10, približne päť až sedem sekúnd, výdych od 10-20, cca 10-15 sekúnd, výdych vždy dlhší ako nádych

– zohľadňuj svoje možnosti zdravotné, fyzické, psychické a vek

–  čím dlhšie budeš cvičiť, tým rýchlejšie prekonáš 30 minút

–  cvič len do prahu bolesti

–  najlepšie je cvičiť ráno vo vyvetranej miestnosti

–  cvič na podložke /koberci/ v pohodlnom oblečení

–  pre cvičenie pohodlnú obuv s mäkkým tlmením (hlavne pri chôdzi)

–   cvičiť môžu mladší, starší, chudší či tučnejší

–   pred začiatkom cvičenia strečing v stoji a v podrepe, po skončení skôr v ľahu a v sede

–   používaj ťah, tlak, kmity – po-ma-ly

–  počas dňa kontroluj svoj chrbát v stoji či v sede (ramená dozadu a dole) ak sedíš, zadok opri o operadlo, nohy v pravom uhle – Kegelove cvičenia

–  neprekrižuj v sede koleno cez koleno

–  po cvičení sa osprchuj striedavo studenou a teplou vodou, začni postupne od chodidiel smerom hore

… a mnohé ďalšie rady sa dočítate v novej knihe s pera Kežmarčanky Genovévy Nálepkovej Liptákovej.

 

(poznámky pre Mirku: Tu to skráť tak, ako Ti bude treba, aby pekne tam vošiel obrázok knihy, tu si môžeš body skrátiť, hociktorý vyhodiť. Nie je to podstatné.)

 

Ondrej Miškovič