Aktuality

Kežmarok sa uchádza o titul Európske mestečko športu

ilustračný obrázok

V meste pod Tatrami sa aktívne pripravujú podklady k projektu, ktorého cieľom je zisk titulu Európske mestečko športu 2022. Jeho nadobudnutie by znamenalo nielen zaradenie Kežmarku do najväčšej siete miest športu v Európe, ale aj zviditeľnenie mesta či medzinárodné uznanie.

 Mestá v rozvoji a podpore športu zohrávajú dôležitú úlohu. K jednému z prostriedkov podpory športovania v meste patrí titul European Town of Sport. O jeho udelení rozhodne Asociácia európskych miest športu pri Európskej únii (ACES Europe) na jeseň tohto roka.

Kežmarok, mesto s bohatou športovou históriou a úspechmi, dlhodobo vytvára vhodné podmienky pre rekreačný a výkonnostný šport. Ako kultivovaný prostriedok voľného času má v meste nielen bohatú minulosť, ale aj atraktívnu súčasnosť. Komisári ACES Europe navštívia v dňoch 8. až 10. septembra viaceré športové zariadenia, aby preverili pripravenosť mesta na získanie titulu.

„Počas celého roka ponúkame našim obyvateľom a návštevníkom množstvo zaujímavých príležitostí na zlepšenie fyzickej kondície, ale aj na relax, oddych a množstvo nezabudnuteľných zážitkov. Som presvedčený, že získaním tohto titulu by záujem o šport v regióne u všetkých vekových kategórií ešte vzrástol. Vo zvýšenej miere by sa tak naplnil celospoločenský význam športu v oblasti vzdelávania a zdravia občanov,“ uviedol ku kandidatúre primátor mesta Ján Ferenčák.

Titulom Európske mestečko športu pre rok 2021 sa hrdia talianske sídla Segni, Auronzo di Cadore a Pontinvrea, estónske Elva a Sansepolcro, francúzske La Fare Les Olivers, španielske Pravia či slovenský Veľký Šariš. Dostávajú ho obce do 25-tisíc obyvateľov. Okrem zviditeľnenia na medzinárodnom športovom poli majú držitelia titulu otvorenejšiu cestu pri snahe získať financie z eurofondov na športovú infraštruktúru.