Aktuality

Kežmarská obytná zóna sa stala námetom kreatívnej súťaže VytvorKK

Počítačová hra Minecraft, naprogramovaná a vytvorená švédskym programátorom Markusom Perssonom, sa stala v rukách žiakov základných škôl priestorom na vytvorenie novej obytnej zóny v Kežmarku.

Všetko sa začalo nápadom – vytvoriť súťaž v Minecrafte. Autorom tejto myšlienky bol Matej Šlosár, žiak siedmeho ročníka základnej školy. Úlohou súťažného tímu bolo vytvorenie kreatívneho návrhu pre pripravovanú obytnú zónu v Kežmarku pomocou počítačovej hry Minecraft. Členovia tímu navrhli, ako by mohla táto oblasť vyzerať a spoločne spracovali svoje predstavy. „Zapojenie sa do mestského diania práve cez takúto aktivitu blízku deťom je pre nich, ako i pre nás veľkým obohatením,“ predstavila víziu projektu Zuzana Šlosárová, ktorá stála tiež za organizáciou tohto podujatia.

Dôležitým pre hráčov bolo hlavne splniť stanovené podmienky, akými boli napríklad parkoviská, cesty, oddychové či športové zóny. „Podujatie si vyžadovalo aj technickú prípravu, keďže bolo potrebné zabezpečiť server, ktorý by naraz umožňoval 24 hráčom pracovať s rovnakými možnosťami,“ priblížil nám technické požiadavky Peter Zeman, ktorý zabezpečoval počas celého podujatia jeho technickú stránku. Jeden hráč z tímu GoldTeam Alexander Lištiak patril medzi najstarších zúčastnených a vedel nám o hre povedať viac. „Plná verzia na PC vyšla v roku 2011 v Las Vegas. Minecraft sa stal najhranejšou hrou na YouTube,“ vysvetlil nám stručnú históriu hry Alexander, ktorý práve z YouTube odpozeral tento herný svet, vďaka ktorému je u mnohých mladých podporovaná kreativita. Staršej generácií by sme túto hru mohli prirovnať k legu.

Hlasovanie za najlepší návrh obytnej zóny v Kežmarku bolo na webstránke mesta a facebooku do 19. januára a odovzdávanie cien sa uskutočnilo 21. januára v kine Iskra. Návštevníci kina mohli vidieť aj výstavu súťažných návrhov, ktorú pripravilo oddelenie komunikácie a propagácie mesta Kežmarok. Najúspešnejším návrhom sa stal návrh tímu GoldTeam s celkovým počtom 1 645 hlasov na oficiálnej stránke mesta Kežmarok a 61 označením páči sa mi to na facebooku.

Ondrej Miškovič