Aktuality

Kežmarské ženy nám môžu závidieť

Medzinárodný deň žien pripadajúci každoročne na 8. marec je medzinárodne uznávaný sviatok stanovený OSN k výročiu štrajku 40 000 newyorkských krajčírok v roku 1908. Kežmarské ženy tiež poznajú svoje „bojovníčky“, ktoré ocenili za posledné obdobie za ich činnosť v rôznych oblastiach.

Ocenenia v si za posledné obdobie prevzali: Carmen Kováčová od Slovenskej únie žien za kreativitu a tvorivosť, Marta Sabolová bola nominovaná medzi 9 profesionálne najúspešnejších žien Slovenska a Beáta Šoltýsová bola ocenená ako najlepší pediater.

Carmen Kováčová

Mnohým je Carmen Kováčová známa ako dlhoročná riaditeľka jednej z galérií v Kežmarku. Carmen si odniesla ocenenie od Slovenskej únie žien v kategórii zameranej na kreativitu a tvorivosť. „Pri tomto oceňovaní bolo spomínané aj celé obdobie od vzniku Galérie u anjela až po súčasnosť,“ priblížila nám Kováčová. Prezentácia slovenského výtvarného umenia doma i v zahraničí, ktorej sa dlhodobo venuje, tiež zavážila pri rozhodovaní, komu táto cena poputuje. „Bolo to udelené mne,“ priznáva s pokorou Kováčová a zároveň dodáva: „Počas ocenenia bola spomínaná celá galéria, môj partner a všetci, čo sme na tom kedy robili. Bolo to za osemnásť rokov činnosti galérie, aj keď názov ceny bol za kreativitu a tvorivosť.“

Udeľovanie cien sa uskutočnilo v košickom divadle. Kováčová sama priznáva, že nevie presne, kto a aká porota o oceneniach rozhodovala. „Oslovili nás, boli sa pozrieť v Galérii u anjela, chceli vedieť životopis a biografické údaje. Málokto sa asi takejto činnosti na Slovensku venuje,“ spomína na čas pred vyhlásením výsledkov.

Marta Sabolová

Dlhoročná riaditeľka Marta Sabolová to v svojej práci nemá ľahké. Zodpovednosť za chod jednej z najväčších stredných škôl v Kežmarskom okrese leží na pleciach tejto elegantnej dámy, ktorá okrem iných aktivít je už tretie volebné obdobie aj poslankyňou mestského zastupiteľstva v Kežmarku. Riaditeľkou je už celých 20 rokov a v tejto škole pôsobí už od roku 1980. Za tú dobu dokázala prebudovať a zmeniť túto bývalú učňovku na modernú, dynamicky sa rozvíjajúcu, medzinárodne certifikovanú strednú odbornú školu. Za svoju mimoriadne úspešnú riadiacu prácu bola ocenená predsedom Prešovského samosprávneho kraja Plaketou Johann Amos Comenius Sophista pro regione (2015), Cenou mesta Kežmarok, najvyšším rezortným vyznamenaním v školstve Veľkou medailou sv. Gorazda (2018). Vyvrcholením ocenenia mimoriadnej pracovnej pedagogickej a riadiacej kariéry Marty Sabolovej sa stala nominácia do exkluzívej prehliadky deviatich profesionálne úspešných žien Slovenska, reprezentujúcich spoločenský, kultúrny, vedecký a podnikateľský život, na benefičnom galavečere 6. januára v Divadle P. O. Hviezdoslava v Bratislave.

Beáta Šoltýsová                                                

Treťou ocenenou sa stala Beáta Šoltýsová, Kežmarčanom známa ako primárka pediatrického oddelenia s JIS v Nemocnici Poprad. Detským pacientom sa venuje nepretržite od roku 1982 ako sekundárna lekárka, neskôr lekárka špecialistka, zástupkyňa primára i primárka. Bola prvou lekárkou pri zakladaní dialýzy v Kežmarku. Jej zanietenie pre poslanie lekára a dosiahnuté výsledky ocenili odborné autority zo Slovenskej lekárskej spoločnosti udelením bronzovej (2006), striebornej (2011) a zlatej (2016) medaily za zásluhy o Slovenskú lekársku spoločnosť.

Ondrej Miškovič