Aktuality

Koncert na streche kapely Smola a Hrušky

Mestské kultúrne stredisko v Kežmarku sa so skupinou Smola a Hrušky rozhodlo zorganizovať koncert na streche, ktorý si v piatok 8. mája naživo užili zo svojich okien a balkónov obyvatelia kežmarského sídliska Juh. Program obohatilo aj vystúpenie predskokanov z Duo Chills.

Koncept koncertu na streche pred päťdesiatimi rokmi prvýkrát použila kapela Beatles, ktorá svoje piesne odohrala zo strechy nahrávacieho štúdia v Londýne. Sídliskový koncert, aký v našom meste nebol, zo strechy Materskej školy na Kuzmányho ulici Kežmarčanom odohrali 8. mája členovia kapely Smola a Hrušky. Pre samotnú kapelu tento koncert bol o to výnimočnejší, že bol ich prvým vystúpením od zákazu organizovania verejných podujatí.

Muzikanti sa na koncert museli vyviesť plošinou, ktorú zabezpečili Verejnoprospešné služby mesta, a na improvizované pódium bolo potrebné vyniesť aj celú aparatúru. Zo strechy škôlky bolo vidieť tancujúcich Kežmarčanov, či už na balkónoch alebo na tráve pred škôlkou. „Podľa našich odhadov tento koncert malo možnosť vidieť takmer tritisíc obyvateľov mesta,“ informovala Barbora Kaprálová, riaditeľka Mestského kultúrneho strediska v Kežmarku.

Veľkolepý príchod na začiatok koncertu na strechu pomocou plošiny si doprial aj frontman kapely Spoko Kramár. „Ešte pred vírusom sme pravidelne streamovali naše skúšky a bavili takto našich fanúšikov. Aj keď ponúk na online koncerty bolo dosť, nechceli sme sa bezhlavo vrhať do všetkého a počkali sme si na niečo výnimočné. Tá chvíľa prišla teraz, a to jedinečný koncert na streche v meste Kežmarok,“ vyjadril sa Kramár, ktorý sa aj priznal k tomu, že si týmto splnil svoj detský sen.

Známe piesne kapely si užili všetky vekové kategórie a pokojne mohli počas koncertu vešať bielizeň, grilovať alebo sedieť na tráve. „Na streche autobusu sme už boli, ale takto na streche škôlky ešte nikdy v živote. Všetko je však raz po prvýkrát. Bola to krásna atmosféra a ľudia sa bavili,“ povedal Ján Miženko z kapely Smola a Hrušky.

Koncert bol zaznamenaný a odvysielaný v Kežmarskej televízii, ale aj zverejnený na sociálnych sieťach mesta, kultúrneho strediska a kapely. Na záver podujatia Kaprálová priznala, že netradičných koncertov bude viac aj po skončení pandémie koronavírusu.

Ondrej Miškovič