Aktuality

Mačacie tuláčky v našich uliciach

ilustračný obrázok

Stretávame ich takmer každý deň cestou do práce, školy či na prechádzkach. Ulica je ich domovom, sú plaché a len málokedy vedia žiť spolu s človekom. Reč je o mačkách. Okrem domácich mačiek – tuláčok sú tu aj mačky, ktoré sa narodili na ulici alebo tam žijú celý život.

Podľa zákona má samospráva hľadať pre každé nezaopatrené zviera náhradnú starostlivosť. Obce a mestá môžu nadviazať spoluprácu s útulkami a veterinármi, ktorí zabezpečia odchyt, kastrácie a očkovania pouličných zvierat. „Celá problematika túlavých mačiek je zložitá. To, čo sa musí zmeniť, je myslenie ľudí, ich prístup ku zvieratám a to nejde zo dňa na deň,“ začína rozhovor Kežmarčanka Jana, ktorá vidí riešenie v znižovaní počtu pouličných zvierat v kastrácii.

Mačka znáša kastráciu dobre. Je to pre ňu bezbolestný zákrok, pretože sa robí v narkóze. Mnohí majitelia mačiek sa obávajú kastrácie predovšetkým kvôli tomu, že mačka musí byť uspatá. Veterinár ale urobí pred samotnou kastráciou vyšetrenie a mačku, ktorá by z nejakých dôvodov nebola schopná uspatia, kastrovať nebude. „Mačička sa po kastrácii preberie do niekoľkých hodín, prípadne ju veterinár majiteľovi dá mierne prebratú. Ale už na druhý deň po kastrácii je mačka fit. U kocúrov je zákrok jednoduchší, takže tí sú zvyčajne čulí do troch až štyroch hodín po kastrácii,“ opisuje Jana. Cena za kastráciu sa pohybuje v priemere okolo 60 eur. Ak však nebudú malé mačatá, odpadnú majiteľovi veterinárne náklady, ako sú odčervenie mačiat, pri chorobe, ošetrenie očí, dýchacích ciest. Potom ako dospejú, tak opäť náklady na kastráciu.

Odozva zo strany mesta bola podľa pani Jany pozitívna a s kastráciami sa začalo minulý rok na sídlisku Sever. Dobré podľa nej je to, že mesto ústami náčelníka mestskej polície prisľúbilo podporu kastrácií mačiek i v tomto roku. Bude sa to týkať aj mačiek z iných oblastí mesta. Plánuje sa ich vykastrovať približne desať.

„Je potrebné osloviť ľudí, získať viac dobrovoľníkov pre myšlienku kastrácie, ktorí by vedeli vypomôcť v teréne. Dá sa to prikrmovaním, aby si mačka navykla prísť na určité miesto. Tiež je dôležité vyzvať ľudí najmä z rodinných domov, aby si dali svoje mačky kastrovať,“ konštatuje v závere rozhovoru pani Jana.

text: Ondrej Miškovič, foto: Lucia B.