Aktuality

Maguráčik na obrazovkách Slovenskej televízie

Detský folklórny súbor Maguráčik tiež zasiahla pandémia v plnom rozsahu. Začalo to v minulom roku po februárovom sústredení v Tatranci, po ktorom bola väčšina detí chorá. Slovensko odvtedy zastihla pandémia, no my sme to nevzdávali a usilovne sa pripravovali na folklórne vystúpenia.
Necvičili sme do júna minulého roku. V septembri po príchode do školy sme sa tešili zo stretnutí a pripravili sa na niekoľko vystúpení. Všetky hromadné podujatia prvého polroka sa zrušili, boli to rôzne súťaže, festivaly, prehliadky a tak sme privítali možnosť účinkovať v septembri na stretnutí goralskej kultúry v Starej Ľubovni a na oslavách tretieho výročia otvorenia Chodníka korunami stromov v Bachledke.
Cvičili sme v Mestskom kultúrnom stredisku v Kežmarku, školám neodporúčali otvárať telocvične a tak sme sa pripravovali na avizované vystúpenia. Onedlho však prišla správa zo Starej Ľubovne, že program sa pre zhoršenú pandemickú situáciu ruší a tak sme pripravovali program v Bachledke s vidinou osláv 45. výročia vzniku súboru v novembri. Natešení sme vycestovali na vystúpenie v Bachledovej doline, avšak prišli sme po križovatku, kde nám organizátori oznámili, že pre nepriaznivé počasie sa naše vystúpenie ruší. Sklamaní sme otočili autobus a vrátili sa naspäť domov. Absolvovali sme ešte pár nácvikov s prípravou výročného programu, ale pandemická situácia sa zhoršila a zakázali sa všetky podujatia s výnimkami. Verili sme, že výnimka dovolí uskutočniť výročný program súboru, hoci v menšom rozsahu, ale všetko sa zmenilo. Nestretli sme sa takmer pol roka.
Začiatkom apríla sa ozvali zo Slovenskej televízie (RTVS) s ponukou na natáčanie programu Vandrovanie po Slovensku. Po zistení situácie sme sa stretli na nácviku a s obavami, či si deti pamätajú ešte niečo z programu, sme si prešli požadované programové čísla pre RTVS. Aj tu nastali čiastočné komplikácie, pretože zaúradovalo opäť počasie a vo Vysokých Tatrách na Hrebienku opäť nasnežilo. Natáčanie sa o týždeň posunulo a preložilo sa na Štrbské Pleso. V poobedňajších hodinách 23. apríla sme úspešne natočili požadované vstupy a takto si aspoň čiastočne vynahradili viac ako polročnú prestávku v našej činnosti. Napriek nepriazni počasia, sneženiu, sa nám podarilo divákom i televíznemu štábu ukázať naše tradície a pripraviť pekný umelecký zážitok. Veríme, že toto ocenia aj diváci RTVS po zhliadnutí tohto programu, ktorý by mal byť uvedený 9. mája 2021.
Deti vyvrátili naše pochybnosti o nedostatočnom tréningu a napriek malým chybičkám sa program vydaril. Chceme touto cestou poďakovať všetkým za vynaložené úsilie, ochotu a úspešnú reprezentáciu súboru Maguráčik.
Juraj Švedlár