Aktuality

Na Juhu chcú využívať geotermálnu energiu

Začiatok výstavby vrtu je naplánovaný na posledný štvrťrok tohto roku. Výstavba by mala trvať približne jeden rok.

Spoločnosť GEOVRT Kežmarok, ktorej konateľom je Ján Blaško, plánuje v tomto roku za sídliskom Juh zrealizovať geotermálny vrt s predpokladanou hĺbkou 2 800 metrov. Jeho cieľom je využitie geotermálnej energie na výrobu tepla a prípravu teplej úžitkovej vody v jestvujúcich blokových kotolniach v meste Kežmarok. Tepelne využitá geotermálna voda bude zneškodňovaná vypúšťaním do povrchového toku Ľubica. Vyplýva to z dokumentu uverejneného na informačnom portáli ministerstva životného prostredia.

Vrt by mal stáť za Základnou školou sv. Kríža a bytovkou na Levočskej ulici. Územie je v súčasnosti vedené ako orná pôda, ostatné a vodné plochy. Majiteľmi pozemkov, na ktorých by mal vrt stáť, sú mesto Kežmarok a obec Ľubica.  Samotná vrtná súprava bude mať výšku veže 41 metrov s dĺžkou pásu 27 metrov.

Teplá voda by mala byť z ústia vrtu zbavená voľných plynov a dopravená do neďalekej výmenníkovej stanice. Tam „odovzdá geotermálna voda svoje teplo sekundárnej upravenej vykurovacej vode, prostredníctvom ktorej bude geotermálne teplo distribuované v uzatvorenom a hydraulicky oddelenom okruhu do kotolní K 2, K 3 a K 4 cez v zemi uložené predizolované potrubia. V existujúcich kotolniach budú doplnené výmenníky tepla na ohrev vratnej vykurovacej vody a predohrev/ohrev TÚV. Po tepelnom využití bude geotermálna voda z výmenníkovej stanice dopravovaná v zemi uloženým potrubím bez tepelnej izolácie k toku Ľubica, do ktorého bude vypúšťaná.“

Realizáciou navrhovanej činnosti sa získa obnoviteľný zdroj energie využiteľný na účely vykurovania a prípravy teplej úžitkovej vody v meste, čím dôjde k čiastočnému nahradeniu spaľovania zemného plynu v jestvujúcich blokových kotolniach. Navrhovaná činnosť bude mať teda okrem iného za následok zníženie emisií v meste.

Orientačné investičné náklady na vrt, stavebné objekty, oplotenie, nové komunikácie a na ďalšie stavebné úpravy sú odhadované približne na 2,5 milióna eur.

Lorant Paugsch, EIA