Aktuality

Na úteku k anjelom

Galéria U anjela predstavila výstavu Igora Cvacha s názvom Na úteku k anjelom. Výstava potrvá do 23. júna. Galéria realizuje ešte jednu výstavu Tajomstvá ateliéru v Bratislavskom Dessewffyho paláci, venovanej Martinovi Augustínovi. Dostupná pre verejnosť bude do konca augusta.

Igor Cvacho je obdarený toľkými talentami a dalo by sa povedať, že je multižánrový umelec. Venuje sa maľbe, grafike, ilustrácií a pracuje aj v oblasti grafického dizajnu. Vo svojom grafickom štúdiu Imagine vydáva knižné bibliofílie a umelecké publikácie v limitovaných sériách. Zároveň je aj hudobník a skladateľ textov. Jednoducho a nenútene sa presúva z jedného druhu umenia do druhého. Miluje jazz a blues, taktiež je originálnym pesničkárom.

Rodným mestom autora je Žilina. V rokoch 1980 až 1986 absolvoval Slovenskú vysokú školu technickú v Bratislave a potom dvojročné doplnkové štúdium so zameraním na grafiku. Neskôr pracoval na Útvare hlavného architekta v Žiline, od roku 1989 ako výtvarník v slobodnom povolaní.

Jedno autorove dielo nesie názov V karnevalovej nálade. Zdá sa mi, že to charakterizuje aj našu výstavu. Pestrosť a hýrenie farieb pripomína bujarý karneval. Vtedy naozaj farby nie je nikdy dosť. Ba práve naopak, je žiadaná a prirodzená autorova umelecká značka. Typické expresívne vyjadrenie maliara, ktorého svet je predovšetkým o vzrušujúcej matérii – farbe.

Vizuálny dojem z mnohých obrazov je veľmi dynamický. Stačí si lepšie všimnúť dielo Traja králi. Zostávajú zachované základné obrysy koní a jazdcov, všetko ostatné je vyjadrené strohými líniami, farebnými škvrnami, čiarami a krátkymi výraznými ťahmi štetca. Teda vydarenou umeleckou skratkou. Maliarove zátišia sú na prvý pohlaď statické, lákavo pôsobia na všetky naše zmysly. Akoby ste cítili všetky vône, vnímali šíriace sa modré svetlo lampy a s potešením ochutnali pohár dobrého vína.

Ako sám maliar priznáva, vývoj jeho tvorby ide po špirále. Od abstraktných a znakových diel, po klasické zátišia, figurálne a zaujímavé realistické diela. Vracia sa k obľúbeným témam a skúmavo ich interpretuje novým spôsobom. Tento kreatívny umelec žije svoj sen. Častou témou je hudba, pretože sa jej sám aktívne venuje. Píše texty a skladá hudbu a pôsobí ako jazzový hudobník. Dokonca ho s Karlom Krylom spájalo nezabudnuteľné priateľstvo. Zákonite sa preto začali objavovať motívy hudobníkov a hudby aj v jeho maľbe. Vidíme inšpiráciu bluesového motívu – nostalgickú atmosféru, mierne trpkú príchuť, stúpajúci dym navodzuje dráždivé barové prítmie.

Carmen Kováčová