Aktuality

Nádvorie hradu hostilo remeselníkov Festivalu za euro

Na nádvorí Kežmarského hradu sa 11. júla uskutočnilo jednodňové podujatie s názvom Festival za euro. Obyvateľom a návštevníkom mesta malo aspoň sčasti pripomenúť festival Európske ľudové remeslo, ktorý bol tento rok zrušený v rámci opatrení súvisiacich so šírením nového koronavírusu vo svete.

V stánkoch na nádvorí už od 10.00 hod. svoju prácu a výrobky predstavilo niekoľko miestnych a regionálnych remeselníkov, ale aj študenti Spojenej strednej školy Biela voda v Kežmarku. Pred vstupom do hradu pripravil Mestský športový klub pre deti športové súťaže a nechýbali ani dobrovoľní hasiči a nafukovací hrad.

Počas programu mohli návštevníci hradu vidieť detské folklórne súbory Goralik a Maguráčik, tanečnú skupinu Brilant, tanečno-športové centrum Tempo, ľudovú hudbu Zvonárka z Ľubice, Sestry Uhlárové, tanečno-divadelnú skupinu Alimah Fusion a pre nepriaznivé počasie bolo po vystúpení rómskej tanečnej skupiny Deti Kesaj podujatie prerušené. Večerného vystúpenia folklórneho súboru Magura sme sa tak nedočkali.

 

Umelecký rezbár Karol Kopčák

Rezbárstvu sa v Kežmarku od svojich štrnástich rokov venuje Karol Kopčák. Už vo svojich umeleckých začiatkoch dokázal z dreva vyčariť hotové skvosty. Pri návšteve jeho stánku nám ukázal fujaru, ktorá patrila k prvým jeho kúskom. „Výzvou pre mňa boli východoslovenské čerpáky, do ktorých sa viacerým ľuďom nechce, lebo sú náročné na výrobu. Pre mňa je výzvou vyrobiť vždy to najnáročnejšie,“ povedal Kopčák. Návštevníci si mohli v jeho stánku nakúpiť jednoduché výrobky, ale i dekorácie do záhrady. Ošetruje ich vždy ekologicky, a to vriacim olivovým olejom. Je ich možné používať aj v bežnej domácnosti a ich hodnotu podčiarkuje umelecké stvárnenie typické pre podtatranský región.

 

Umelecký kováč Michal Prypoň

Pravidelným návštevníkom festivalu EĽRO je známy umelecký kováč Michal Prypoň. Nenápadný kováč, ktorý napriek svojmu hendikepu dokáže vytvoriť na pohľad krásne a umelecky hodnotné diela. Kováčstvu sa naplno venuje tretí rok. Jeho doménou je hlavne figurálna tvorba a nápady sa mu podľa jeho slov hrnú zo všetkých strán. „S kováčstvom som začal počas štúdia na škole v Poprade. Potom som to dlhšiu dobu nerobil, len príležitostne. Neskôr v mojom živote prišiel zlom a ostalo mi len to,“ doplnil Prypoň. Umenie mu zmenilo jeho pohľad na svet. „Pomohol mi v začiatkoch veľmi môj majster Peter Gurnik,“ spomína Prypoň. V závere rozhovoru dodal, že pri tejto činnosti si človek ideálne vyčistí hlavu a príde na iné myšlienky. „Človek musí ísť dopredu,“ podotkol.

 

Kreatívne remeslo rodiny Benčkovcov

Rodinná firma pôsobí na trhu štvrtý rok. Na Festivale za euro nemohli chýbať, keďže v ich tvorbe badať cit a nadšenie pre folklór a tradície. „Snažíme sa spropagovať tradície moderným štýlom, či už vyšívanie alebo potlač textilu. V našom sortimente nájdete rôzne vyšívané folklórne tričká, mikiny, detský textil, nami šité ľudové sukne, detské šatôčky, ľanové kapsy a kabelky s folklórnymi výšivkami, množstvo doplnkov, ako sú pánske vyšívané folklórne motýliky, vyšívané opasky, tašky a batôžky či folklórne multifunkčné šatky a mnoho mnoho iného, výlučne z našej vlastnej tvorby,“ povedal Ivan Benčko.

Nápad skúsiť venovať sa tejto činnosti Benčko pripisuje celej rodine, v ktorej sa snažili spojiť mladú kreativitu a skúsenosti rodičov. „Naša mama študovala krajčírske remeslo, tak sme to nejako spojili a dali ako rodina dokopy,“ podotkol Benčko, ktorý zároveň priznal, že od detstva bol tanečníkom v detskom súbore Maguráčik a v súbore Magura, kde sa rodili počiatky tohto kreatívneho nápadu.

 

Podujatia v auguste

Kultúra v Kežmarku bola značne ovplyvnená opatreniami súvisiacimi so zabránením šíreniu nového koronavírusu, napriek tomu sa v meste počas leta uskutočnia viaceré menšie podujatia. Tie sa budú organizovať na malom a veľkom pódiu na Hlavnom námestí, v záhrade administratívnej budovy kultúrneho strediska či na nádvorí hradu. Bližšie informácie o pripravovaných podujatiach nájdete v júlovom vydaní Novín Kežmarok a na sociálnych sieťach mesta.

 

Ondrej Miškovič