Aktuality

Opravou kaplniek skrášlia naše mesto

ilustračný obrázok

V našom okolí sa často nachádzajú i nenápadné stavby, no zvedavému oku sa neukryjú. Medzi ne by mohol niekto radiť aj dve kaplnky v blízkosti Kežmarku. Rímskokatolícka cirkev, farnosť Kežmarok plánuje ich rekonštrukciu v  najbližších mesiacoch.

Kaplnka Kristovho pádu

Kaplnka Kristovho pádu stojí na križovatke ciest na Rakúsy a Strážky. Za svoj názov vďačí soche Krista padajúceho pod krížom. Pochádza z roku 1792 a bola postavená z darov veriacich, predovšetkým krakovského mešťana Muscinszkého.

„K jej sanácii sme pristúpili predovšetkým kvôli tomu, že za desaťročia sa úroveň okolitej vozovky výrazne zdvihla, zatiaľ čo kaplnka zostala v pôvodnej výške. To spôsobilo, že pri dažďoch a snehu sa v priestore tejto barokovej kaplnky hromadila voda a vlhkosť. To začalo výrazne znehodnocovať túto národnú kultúrnu pamiatku. Projekt rieši odvlhčenie a odvodnenie. Práce postupujú podľa harmonogramu. Bola vykonaná oprava vonkajších a vnútorných omietok a čaká nás ešte kompletná výmena šindľovej krytiny. Polovicu nákladov financuje Prešovský samosprávny kraj. Zvyšnú polovicu tvoria milodary našich  veriacich. Chcem sa im aj týmto spôsobom poďakovať za ich štedrosť a podporu,“ prezradil podrobnosti o rekonštrukcii František Trstenský, farár a dekan v Kežmarku.

Na Kaplnke Kristovho pádu je výnimočné jej netradičné architektonické spracovanie. V hornej časti exteriéru je pod strieškou socha Krista, ktorý nesie kríž. Samotná kaplnka je pod sochou.

Kaplnka svätého Jána Nepomuckého

Oproti mostu cez rieku Poprad pri bývalej textilnej továrni Tatraľan stojí na vyvýšenom mieste druhá kaplnka sv. Jána Nepomuckého. Bola postavená polovici 18. storočia. V prameňoch je spomínaná v roku 1758.

„Naším zámerom je obnoviť túto kaplnku na budúci rok. V tomto čase prebieha príprava projektovej dokumentácie, ktorú financuje Rímskokatolícka farnosť Kežmarok. Chceme sa znova uchádzať o pridelenie dotácie Prešovského samosprávneho kraja. Verím, že v tomto opäť nájdeme podporu aj našich poslancov v krajskom parlamente. Ak by sa našli sponzori alebo donátori, budeme im vďační. Veď skrášľujeme kultúrne pamiatky a tým pádom aj samotné město,“ dodáva farár a dekan.

Kaplnku svätého Jána Nepomuckého si ľahko všimnite. Na šindľovej streche je veniec s piatimi hviezdami. Keďže Ján Nepomucký odmietol vyzradiť spoveď kráľovej manželky, kráľ ho dal umučiť a zhodiť do rieky Vltavy.  Ráno 17. apríla 1393 vytiahli rybári z vôd Vltavy bezvládne mužské telo. Podľa legendy mu okolo hlavy svietilo päť hviezd. Takto býva Ján Nepomucký zobrazovaný dodnes.

Ľudová zbožnosť a kaplnky

Prístup ku kaplnkám zatiaľ nie je pre verejnosť. „Chceme začať miestne procesie. Z histórie je známe, že pri Kaplnke Kristovho pádu sa ľudia stretávali na jar, keď prosili o požehnanie úrody. Rovnako chceme, aby sa pri druhej kaplnke konala pobožnosť na sviatok svätého Jána Nepomuckého, ktorý pripadá na 16. mája,“ informoval František Trstenský.

Patrícia Rozgonyiová,

foto: Rímskokatolícka cirkev, farnost Kežmarok