Aktuality

Pred remeslom klobúk dolu

ilustračný obrázok

Módny doplnok si v predchádzajúcich storočiach na hlavu nasadzovali dámy i páni. V uliciach sa s neodmysliteľnou súčasťou outfitu už tak často nestretávame. Originálne pokrývky hlavy nájdeme v dielni klobučníčky Eleonóry Gaškovej mladšej.

Nezvyčajné remeslo sa v rodine objavilo ešte počas druhej svetovej vojny. Vtedy 18 ročná babička Elena Budešová otvorila svoj prvý salón v Košiciach. V tradícii pokračovala aj dcéra, ktorá mala taktiež svoj modistický salón. Eleonóra Gašková staršia viedla svoje deti  k ručnej práci, hoc len sedením pri televízore a navliekaním perličiek či lepením kvetov.  Tak sa v mladej slečne zrodila láska k vytváraniu detailov na klobúkoch. Nájsť vhodné miesto na predaj zaujímavých výrobkov už nebolo také jednoduché. „Dlho sme hľadali predajné trhy, kde by bola naša práca patrične ocenená, kde by sme sa mohli dôstojne prezentovať a aby to malo aj úroveň. Veľakrát potom remeselník na obyčajných trhoch medzi často nekvalitným tovarom zanikne. S festivalom EĽRO sa to nedá porovnať. Ostala som v nemom úžase, keď sme za zúčastnili prvýkrát. Nielen perfektná organizácia, program, ale aj ľudia a výber remeselníkov. Všetko bolo premyslené do poslednej bodky. Tak by to malo byt všade, každý sa môže od vás učiť,“ hovorí tvorivá remeselníčka Gašková.

Je dôležité, aby bolo samotné miesto predaja dôkladne nachystané. Tvorca chce, aby jeho usilovná práca vynikla a zaujala návštevníkov. Proces vytvárania vízie trvá aj niekoľko dní či mesiacov. „Celý stánok dopredu pripravujem ešte v hlave doma v Košiciach, čo ako uložím, koľko miesta potrebujem, aké stojany, design umiestnenie tovaru. Na mieste trhov sme potom vybalení za menej ako hodinku. Celý ten prvý deň v podstate premiestňujeme priebežne, ako nám je to najpohodlnejšie,“ popísala prípravu Gašková. Priamo na festivale EĽRO stretla a spoznala množstvo ľudí nielen zo Slovenska, ale aj zo zahraničia. Nadviazala s nimi spoluprácu a vytvorila si tak stálych zákazníkov. Sú to ľudia, ktorí vedia oceniť prácu a námahu pri tvorbe jedinečných výrobkov.

Prvý ročník remeselného festivalu sa do pamäte klobučníčky zapísal veľkými písmenami. „Bolo to úžasné, hneď v piatok ráno začalo pršať. Pri vybaľovaní sme si hovorili, že tak tu sme skončili. Nechceli sme veriť vlastným očiam, že aj napriek nepriazni počasia sa celý víkend vydaril,“ tvrdí v závere rozhovoru remeselníčka Gašková.

Patrícia Rozgonyiová, foto: archív Eleonóry Gaškovej