Aktuality

Richard Raši navštívil priestory budúcej polikliniky. Na zmeny nevidí dôvod

ilustračný obrázok

Primátor Kežmarku a riaditeľ nemocnice Dr. Vojtecha Alexandra sa v piatok 15. októbra stretli s členom Výboru pre NR SR pre zdravotníctvo Richardom Rašim. Okrem prehliadky stavby Centra integrovanej zdravotnej starostlivosti (CIZS) sa preberal aj pripravovaný plán optimalizácie siete nemocníc.

Mesto Kežmarok aktuálne dokončuje projekt CIZS, ktorá bude súčasťou komplexu prepojeného s Nemocnicou Dr. Vojtecha Alexandra. Základný kameň bol osadený v júli 2020, do prevádzky by mala byť uvedená v priebehu roka 2022. Zámer ministerstva zdravotníctva urobiť z kežmarskej nemocnice komunitnú by mal nepriaznivý dopad aj na tieto aktivity, ktorých cieľom je dosiahnutie synergického efektu pre zvýšenie úrovne poskytovanej zdravotnej starostlivosti.

„V Kežmarku vynakladáme nemalé úsilie v zlepšovaní podmienok pre poskytovanie plnohodnotnej zdravotnej starostlivosti pre svojich obyvateľov. Napriek tomu v aktualizovanom zozname, ktorý bol predložený na rokovanie, kežmarská nemocnica stále figuruje v pôvodnom formáte ako bola – má byť transformovaná na komunitnú. Radi by sme všetky sľuby, ktoré boli vyslovené smerom k jej zachovaniu v súčasnom rozsahu, videli aj na papieri. Som totiž presvedčený, že naša nemocnica zastáva na pomyselnej mape zdravotníctva významné miesto, rovnako ako rozsah starostlivosti, ktorý poskytujeme v regióne,” uviedol na tému optimalizácie primátor mesta Ján Ferenčák.

Zmenu vo fungovaní nemocnice si nevie predstaviť ani člen parlamentného výboru pre zdravotníctvo Richard Raši. „Po tom, ako som dnes mal možnosť reálne vidieť kežmarskú nemocnicu a novú CIZS, nevidím dôvod na rušenie akútnych lôžok. Kežmarská nemocnica prešla reformou, dostala eurofondy na to, aby sa ďalej rozvíjala, a rušiť gynekológiu, interné oddelenie, pediatriu či novorodenecké oddelenie je nesprávny krok. Ohrozilo by sa tým poskytovanie zdravotnej starostlivosti v Kežmarku a ovplyvnilo by to aj okolité nemocnice. Zmena by poškodila nielen obyvateľov mesta a celého okresu, ale aj obyvateľov tejto časti Slovenska,“ podelil sa po návšteve nemocnice Raši.

V novopostavenej päťposchodovej budove CIZS sa bude nachádzať 24 ambulancií, rehabilitačné centrum, dialýza a kongresové centrum s kapacitou do 300 osôb so záhradou s výhľadom na Vysoké Tatry. Zámerom výstavby nového centra je vytvoriť zázemie pre skvalitnenie poskytovania primárnej zdravotnej starostlivosti a zároveň priniesť do Kežmarku zdravotnú starostlivosť založenú na najnovších medzinárodných štandardoch.