Aktuality

Sloboda v piesňach študentskej kapely In Medias Res

Na viacerých kultúrnych i spoločenských akciách mesta sme mohli vidieť a hlavne počuť mladú študentskú kapelu In Medias Res. Spoločná záľuba v podobe dobrej muziky spája už niekoľko generácií študentov Gymnázia Pavla Országha Hviezdoslava v Kežmarku.

„Spočiatku sme dali dokopy len pár spolužiakov v ročníku, ktorí navštevovali základnú umeleckú školu a vedeli hrať na nejaký hudobný nástroj,“ spomína na začiatky kapely z gymnázia jeho absolventka Veronika Kolesárová. Spoločné muzikantské stretnutia, ktorých počiatky siahajú do roku 2004, neboli v pravidelnom intervale a nacvičovalo sa podľa požiadaviek na konkrétnu udalosť.

Vedenia začínajúcej kapely sa vtedy ujala pedagogička Klaudia Fassingerová. Keďže študenti gymnázia sa pravidelne menili, bolo a stále je potrebné obsadenie muzikantov upravovať, čo značne ovplyvňuje aj celkový chod In Medias Res. Neskôr sa vedenia ujala ďalšia pedagogička Andrea Petrášková, ktorá v tej dobe tiež viedla študentský časopis Stretnutia a mala na starosti i kultúrne podujatia na škole. „Tu kdesi v roku 2014 vznikol aj názov In Medias Res, ktorý si študenti sami vybrali a začali sa stretávať pravidelnejšie,“ spomína Kolesárová, ktorá v roku 2015 nastúpila na gymnázium ako vyučujúca s aprobáciou na nemecký jazyk a hudobnú výchovu, a tak kapela znovu skončila na pleciach tej, ktorá v nej kedysi hrávala. Vytvorili krúžok a študenti gymnázia sa začali pravidelne stretávať a nacvičovať na udalosti, ktoré prinášal školský rok, alebo sa diali v našom meste.

Latinská fráza in medias res znamená v preklade doprostred deja. Názov kapely, ktorý tvorí tento výrok, je pre nich príznačným, keďže už niekoľko rokov po sebe spríjemňujú dej viacerých udalostí v našom meste. Podľa slov študentov tento názov vznikol skôr ako nejaký žart. „Vtedajší člen skupiny Filip Vojtech, ktorý kapele pomáha aj v súčasnosti, sa so spolužiakom smiali na slovenčine zo zvláštnych slov a jedným z nich bolo slovné spojenie In Medias Res. A tak bola zrazu školská hudobná skupina pokrstená. Samozrejme, možností pre názov kapely bolo viac, no zvíťazila táto,“ ozrejmil študent Jakub Gáborčik, ktorý zároveň priznal, že sa vďaka kapele zoznámil s vynikajúcimi hudobníkmi, ktorí sú okrem toho aj skvelí ľudia a je s nimi zábava.

Kapela zložená z gymnazistov neostáva len pri prebratých piesňach, ale venuje sa aj vlastnej tvorbe. „Na Dni otvorených dverí 17. decembra sme predstavili dve autorské piesne kapely s názvami Vlna po vlne, ktorej autorkou je Lucia Kubányiová, a Time For Christmas, ktorú som napísal ja,“ povedal Jakub, ktorý okrem iného v terajšom zložení kapely hráva na basovú gitaru. Predchádzajúce generácie kapely sa venovali aj zhudobňovaniu básní známych autorov. V ich podaní tak zazneli známe básne Posledný pozdrav či Mor ho! Veľmi známou a medzi študentmi obľúbenou piesňou sa stala aj pieseň Zronená duša od Barbory Vojtičkovej.

Nedávno kapela predstavila svoje logo. Nápad naň sa zrodil, keď svoju skúšobňu presťahovali zo školskej knižnice do voľnej učebne. Dovtedy mávali skúšky len v knižnici. „Nápad to bol veľmi spontánny. Na vznik loga kapele poslúžila Hviezdoslavova busta. Podľa nej som logo nakreslil, neskôr sa doň pridali farby, noty, šál s farbami kežmarského erbu a LP platňa s notami – jednoducho veci, ktoré s našou kapelou súvisia. Veľmi mi pritom pomohli ostatní členovia skupiny. Vytvorili sme ešte jednu, rockovejšiu verziu loga, na ktorej Hviezdoslav ukazuje rockovú ruku – na znak toho, že sme srdcom rockeri,“ spomína Jakub.

Kapela sa pre jej členov stala veľkým obohatením študentských čias. „Jeden z mnohých krásnych zážitkov bol Koncert pre Vlaďku. Bol to môj prvý veľký koncert. Mala som trochu obavy, ale potom, keď som videla, s akými skvelými ľuďmi a hudobníkmi môžem spievať, stres zo mňa opadol. Predtým sme hrali len na nie úplne formálnych koncertoch, ale toto bola už iná káva. Keď zhasli svetlá a na pódiu som stála len ja a naša kapela, cítila som sa ako jeden z mušketierov,“ spomína študentka a speváčka Lucia Kubányiová, ktorej okrem vynikajúceho hudobného prejavu nechýba ani skladateľský talent, ktorý prejavila pri tvorbe piesne Vlna. Ďalšou v kapele je Zuzana Dindová, podľa ktorej skladanie hudby a iné druhy umenia sú pre ňu formou vyjadrenia samej seba. „Výsledku možno ostatní neporozumejú, no to nebolo ani cieľom. Ale myslím si, že ak sa započúvame do hudby, ktorá bola tvorená srdcom, dokážeme trochu nahliadnuť do vnútra autora,“ dodala študentka Zuzana.

V uplynulom období sa kapela In Medias Res zúčastnila na viacerých vystúpeniach. Svojím talentom jej členovia spríjemňovali fašiangový sprievod mestom, ale i vianočný čas ľuďom z domova dôchodcov. Otvárali Klubovňu priateľstva, pripomenuli Kežmarčanom 17. november spevom revolučných piesní pred redutou a už tradične uzatvárali školský rok na gymnáziu. „Hudba je liek a chcem, aby to aj z kapely In Medias Res bolo naďalej cítiť,“ dodala speváčka Lucia.

Od roku 2004 sa v kapele vystriedalo veľa študentov a pedagógov, každý však nejakým spôsobom prispel k jej fungovaniu a zanechal v nej kúsok seba. Terajší základ kapely tvoria prevažne tretiaci, ktorých budúci rok čakajú maturitné skúšky a, samozrejme, odovzdanie žezla ďalším členom kapely. Tá sa prezentuje aj na sociálnych sieťach, na ktorých môžete o nej nájsť viac informácií, ako i vypočuť si tvorbu študentov z predošlých generácií kapely.

Ondrej Miškovič