Aktuality

smARt MÚZEUM je realitou

Spoločne s partnermi projektu a s finančnou podporou Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR vytvorili aplikáciu,  ktorá zdieľa vybrané zbierkové predmety múzea cez technológiu rozšírenej reality (AR).

“V slovenských múzeách sú stovky tisíc zbierkových predmetov a desiatky tisíc z nich sú zdigitalizované. Budúcnosťou sú nové technológie. Aplikácia smARt MÚZEUM umožňuje zdieľať zbierkové predmety priamo u Vás doma pomocou technológie rozšírenej reality. Táto technológia je aj moderným a progresívnym nástrojom vzdelávania. Prístup k exponátom takto získa ktokoľvek a kdekoľvek na celom svete,” povedal Igor Wzoš , odborný garant projektu.

“AKULAR je globálnym expertom v oblasti rozšírenej reality a dodávateľom aplikácie smARt MÚZEUM, ktorá sa dá jednoducho stiahnuť do vášho smartfónu, či tabletu. Exponáty sú potom vizualizované priamo vo vašom telefóne. To umožňuje užívateľom sprístupniť predmety intuitívne a ešte detailnejšie ako priamo v múzeu. Vďaka rozšírenej realite sa budúcnosť moderného vzdelávania stáva realitou,“ povedal  Ján Hrončák, zakladateľ spoločnosti AKULAR.

Projekt je realizačným tímom vnímaný ako pilotný. Víziou je rozšírenie prehliadky neobmedzeného počtu zaujímavých exponátov slovenských múzeí i jeho využitie vo vzdelávaní a to nie len v školách.

Ďakujeme partnerom – Múzeu v Kežmarku, Ľubovnianskemu múzeu v Starej Ľubovni a Múzeu SNP v Banskej Bystrici za spoluprácu a ústretovosť k novým možnostiam šírenia vzácností nášho kultúrneho dedičstva pre každého bez výnimky a obmedzení.

Ondrej Miškovič