Aktuality

Stromom sa napriek poškodeniu darí

Ešte vo februári bolo poškodených niekoľko stromov pri cyklochodníku na Košickej ulici a násilne odstránená jabloň na Weilburskej.

Všetky stromy boli vysadené v minulom roku a poškodené, pravdepodobne, počas jedného neskorého večera.

„Vandali poškodili terminály stromov a je smutné, že ide aj o strom, ktorý mesto dostalo do daru. Musíme pristúpiť k tomu, aby sme predchádzali vandalizmu. V budúcnosti budeme musieť zvážiť novú výsadbu a umiestniť ju na miesta, ktoré sú monitorované,“ povedal Marek Šutý, referent oddelenia územného plánu, životného prostredia a stavebného poriadku.

„Pri takýchto situáciách je vždy dobré, ak ľudia, ktorí podobné situácie vidia, to nahlásia na mestskú políciu na čísle 159. Z hľadiska životného prostredia, ak ide o škodu prevyšujúcu 500 eur, musí byť podané trestné oznámenie na neznámeho páchateľa,“ doplnil.

Ako dodal, poškodené stromy hrabu obyčajného by mali po ošetrení rásť ďalej ,terminálny rast prevezme iný bočný konár.

Darovaným stromom bola unikátna jabloň, ktorú prišli do Kežmarku zasadiť predstavitelia nášho partnerského mesta Weiblurg v lete minulého roka.

„Veľmi ma to mrzí, keďže priateľstvo s Weilburgom trvá už 22 rokov. Pri tejto príležitosti navštívilo naše mesto 25 ľudí z Weilburgu, s ktorými sme spoločne tento strom zasadili. Mal symbolizovať práve naše priateľstvo a partnerstvo. Ide nielen o hodnotu stromu, ale aj o spoločenskú hodnotu,“ povedal poslanec kežmarského mestského zastupiteľstva Vojtech Wagner.

Ide o starú šľachtiteľskú odrodu, ktorú vo Weilburgu našli po niekoľkých rokoch a trvalo im veľmi dlho, kým ju vyšľachtili. Rozhodli sa, že túto jabloň dajú všetkým partnerským mestám. Podľa Šutýho ak nebude možné zabezpečiť odrodu Weiburger, nahradí sa sortou historicky a pomologicky jej podobnou.

„Je obrovská škoda, že niekto v našom meste takto zničil túto jabloň. Musíme asi nájsť také miesto, ktoré bude môcť byť monitorované kamerovým systémom. Vandali by mali byť potrestaní manuálnou prácou, napríklad sadením stromov alebo úpravou trávnikov, aby zistili, že zničiť je veľmi ľahké, ale starať sa o to je náročné,“ dodal Wagner.

Lorant Paugsch