Aktuality

Turistika v pandemických bublinách

Klub slovenských turistov Zlatná Kežmarok je súčasťou jednej z najväčších občianskych organizácií v segmente športu, turistiky a voľného času v Slovenskej republike.

V roku 2020 bolo v evidencii 22-tisíc držiteľov členského preukazu, združených v bezmála 400 miestnych odboroch a kluboch. Kežmarský klub patrí medzi najväčšie na Slovensku a má 92 aktívnych členov.

Pandémia koronavírusu zasiahla všetkých. Objavil sa malý neviditeľný vírus, ktorý ovplyvnil každú oblasť života. Zasiahol tak do organizovania turistických akcií a podujatí. V menších skupinkách, pri dodržaní potrebných opatrení, je turistika stále možná. „Naši členovia si vytvorili rodinné a kamarátske bubliny a spoznávali okolie Kežmarku podľa možností pre známe obmedzenia pohybu medzi okresmi. Nikto nikdy nespochybnil, že pohyb v otvorenom prírodnom prostredí je jeden z najlepších spôsobov ako si upevňovať imunitu, posilniť fyzickú kondíciu a dosiahnuť psychickú pohodu. Jedno pozitívum pandémia priniesla – po zatvorení obchodných centier mnohí ľudia začali objavovať prírodu. Aj na inokedy pustých turistických trasách sa objavili turisti,“ povedala Zuzana Rumlová, predsedníčka výkonného výboru.

Klub slovenských turistov Zlatná Kežmarok pracuje počas celého roka, akcie prispôsobujú ročnému obdobiu a samozrejme počasiu. „Napriek obmedzeniam sme v roku 2020, v čase dočasného uvoľňovania pandemických opatrení, zorganizovali desať turistických výletov pre našich členov. Každý turistický výlet je originálny a jedinečný, krásy prírody sú nekonečné. Zaujímavým tipom na výlet bol vrch Hlinisko vo Volovských vrchoch. Účastníci zvládli aj malú ferratku v Kamennej osade. Prekvapili nás nádherné výhľady do okolia – Mariánska hora, Spišský hrad, Branisko a Vysoké Tatry ako na dlani. Nezabudnuteľným zážitkom bola exkurzia v štôlni Ľudmila,“ povedal Rumlová.

V tomto roku ešte nemohli organizovať hromadné podujatia, ale majú už pripravené zaujímavé výlety v oblasti Pienin, Spišskej Magury, Slovenského raja, Vysokých a Západných Tatier, Levočských vrchov a Braniska. Dnes už turisti z klubu Zlatná vedia, že ich prvým výletným miestom bude vrch s veselým názvom Rajtopíky. Nachádza sa v južnej časti pohoria Branisko a z jeho vrcholu sa naskytnú pôsobivé výhľady na veľkú časť Spiša.

 

Na čo v prírode nezabúdať?

Príroda a počasie môžu byť zradné aj na tých najmenej náročných turistických chodníčkoch, preto buďte vždy pripravení. Dôležité je predovšetkým oblečenie a turistická obuv, ktoré by mali zodpovedať ročnému obdobiu a náročnosti zvolenej turistickej trasy. Nezabudnite na náhradné oblečenie. Do batohu si okrem fotoaparátu, vody a chutného občerstvenia pribaľte plne nabitý mobilný telefón, turistickú mapu navštívenej oblasti alebo navigáciu, baterku či čelovku, nožík, zápalky, pršiplášť, slnečné okuliare. Vhodným a užitočným pomocníkom, hlavne pre turistov vo vyššom veku, sú turistické palice. Určite sa tiež zíde opaľovací krém, papierové vreckovky a dezinfekčný gél. Ak sa obávate komárov, či kliešťov tak aj repelentný sprej. V lekárničke by nemali chýbať obväzy, leukoplast, lieky proti bolesti, nosné a očné kvapky a v prípade náhlej alergickej reakcie taktiež antihistaminiká. Dôležité je aj poistenie v horách, v mobilnom telefóne by nemali chýbať dôležité telefónne čísla na Horskú záchrannú službu -18300 a Integrovaný záchranný systém – 112.

„I na našom výlete sme zažili výnimočnú situáciu, keď jeden náš člen stúpil do osieho hniezda. Osi poštípali aj niekoľkých ďalších účastníkov. Našťastie sme mali potrebné lieky v batohu a tak sa výlet skončil pre všetkých šťastne,“ približuje zážitok z prírody Rumlová.

 

Tipy na výlety od Zuzany Rumlovej, ktoré zvládnu aj rodičia s deťmi:

– Kellerov náučný chodník – začína za obcou Mlynčeky

– Náučný chodník Pramenisko pod Tatranskou Lomnicou

– z Hradiska – na vrch Brezová – k Hradiskej dolke – do Tvarožnej

– od rybníka Zlatná – do Zaľubice

– z Tvarožnej – pod Spáleniskom – do Abrahámoviec

 

Patrícia Rozgonyiová, foto: Archív Zuzany Rumlovej