Aktuality

V Kežmarku môžete navštíviť výstavu Ján Pavol II. a Slovensko

ilustračný obrázok

Vo štvrtok 5. augusta slávnostnou vernisážou pod patronátom Veľvyslanectva Poľskej republiky na Slovensku a primátora mesta otvorili v Kežmarku výstavu Ján Pavol II. a Slovensko. Výstava potrvá do 31. augusta.

Výstava Ján Pavol II. a Slovensko v Kežmarku si pripomína svätca a slovanského pápeža Karola Wojtylu. Vernisáže sa zúčastnil primátor mesta Ján Ferenčák, veľvyslanec Poľskej republiky na Slovensku Krzysztof Strzałka, dekan rímskokatolíckej farnosti František Trstenský a evanjelický farár Roman Porubän.

Počas rozhovorov s mnohými Slovákmi, predstaviteľmi cirkvi a veriacimi, ale aj laickými vládnymi predstaviteľmi, zástupcami univerzít či rôznych združení som zistil, akou veľkou autoritou je osoba sv. Jána Pavla II. na Slovensku a medzi Slovákmi,“ povedal Krzysztof Strzałka.

Primátor mesta predstavil veľvyslancovi okrem iného aj sochu slovanského pápeža z dielne maďarského sochára Lajosa Győrfiho, ktorý pre Kežmarok vytvára bronzovú sochu Imricha Thökölyho. „Odkaz Jána Pavla II. vnímam ako dôležitý pre dnešný svet. Nikdy nezabúdal na svoj pôvod a slová poľského pápeža boli pre nás vždy o čosi bližšie, už len z dôvodu, že sme im rozumeli a brali ho za svojho. Spolupráca mesta a Veľvyslanectva Poľskej republiky na tejto výstave je ovocím jeho odkazu spolupráce a budovania svedectva pre tento svet o bratskom spolunažívaní,“ povedal Ján Ferenčák.

Zaujímavosťou je spojitosť mesta s Jánom Pavlom II. Často chodieval do Tatier a v období rokov 1968 až 1969 zavítal aj do Kežmarku, kde navštívil rímskokatolícky farský kostol a evanjelický drevený artikulárny kostol. Slovanský pápež v roku 1998 vyhlásil kežmarský chrám za baziliku minor a  počas svojej tretej apoštolskej návštevy Slovenska požehnal 13. septembra 2003 v Rožňave základný kameň kláštora redemptoristiek.