Aktuality

V Kežmarku oficiálne otvorili kruhový objazd a novú plničku mlieka

Križovatka na sídlisku Juh je po zrekonštruovaní bezpečnejšia pre všetkých účastníkov cestnej premávky. Nová plnička mlieka je hygienickejšia a rýchlejšia.

Podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Richard Raši dnes v Kežmarku vyhlásil dopytovo-orientovanú výzvu, ktorá je zameraná na moderné technológie vo verejnej správe. Výzva na spolufinancovanie projektov je rozdelená na dva typy aktivít. Do prvého patrí migrácia na open source systémy a zavedenie chatbotu, do druhého podpora budovania inteligentných miest a regiónov.

Následne spoločne s primátorom mesta Kežmarok Jánom Ferenčákom oficiálne otvorili zrekonštruovanú križovatku na sídlisku Juh. Kruhový objazd postavili v priebehu dvoch mesiacov.

„Toto je projekt, ktorý je ideálnym vzorom, ako môže vláda pomôcť mestám, v ktorých má svoje výjazdové zasadnutia. Od obyvateľov som sa dozvedel, že im táto prestavba uľahčila dopravnú situáciu. Aj na tomto príklade vidíme, že primátor má byť aktívny a vláda nemá sedieť len v Bratislave,“ povedal na otvorení Richard Raši.

Podľa Ferenčáka sa tým zvýšila bezpečnosť všetkých účastníkov cestnej premávky. „S križovatkou sme mali veľký problém, ktorý už nie je. Prechádza tu nielen veľa áut, ale aj chodcov, či už dôchodcov alebo detí. Prestavbou križovatky sa zvýšila bezpečnosť, prechody sú osvetlené, onedlho pribudne aj vodorovné dopravné značenie. Občania sa môžu cítiť bezpečnejšie, a to je pre mňa dôležité,“ uviedol.

Rekonštrukciu križovatky realizovala spoločnosť Milanko, s. r. o. od 27. septembra a komunikácia bola odovzdaná do predčasného užívania 19. novembra. Celkové náklady na ňu boli vyčíslené vo výške 242 951,80 eur, dotácia vlády SR predstavovala 195-tisíc eur. V jarných mesiacoch budú zrealizované sadové úpravy a vodorovné dopravné značenie.

Podpredseda vlády spoločne s primátorom mesta a generálnym riaditeľom Tatranskej mliekarne Ľubomírom Valčuhom uviedli do prevádzky aj novú linku na plnenie čerstvého mlieka.

„Vďaka nej sa nám hodinová kapacita spracovania mlieka zvýši z 5-tisíc litrov na 6 a pol tisíc litrov mlieka. Nová linka má vyššie hygienické štandardy a predĺži trvanlivosť trvanlivého mlieka,“ povedal Valčuha. Ako dodal, v tomto roku má mliekareň naplánované investície vo výške približne 20 miliónov eur. Najväčšou z nich bude syráreň na výrobu syrov typu niva. Následne otvoria linku na výrobu hrudkového tvarohu a neskôr aj masla.

„Tatranská mliekareň patrí medzi najkvalitnejších výrobcov mlieka na Slovensku. Taktiež sa zapája takmer do každej výzvy v rámci európskeho spolufinancovania projektov, výsledkom čoho je vysoká konkurencieschopnosť, reagovanie na nové trendy, zvyšovanie kapacity výroby a stabilizácia pracovného trhu. Vďaka európskym fondom vieme pomáhať zamestnávateľom, aby boli kvalitní, stabilní a vedeli zabezpečovať zvyšovanie zamestnanosti,“ uviedol Raši.

Investície víta aj primátor Kežmarku Ján Ferenčák. „Investície sú dobrou správou pre mesto Kežmarok v oblasti potravinárskeho priemyslu. Taktiež zabezpečujú budúcnosť podniku a jeho terajších či budúcich zamestnancov. Výrobky mliekarne budú tak šíriť dobré meno mesta nielen na Slovensku, ale aj v ďalších krajinách,“ dodal.

Obstarávacia cena novej plničky bola 941-tisíc eur, z ktorých 35 percent získala mliekareň z európskych fondov. Nová linka umožní aj plnenie nových druhov výrobkov, niektoré sa už čoskoro objavia v predaji. Tatranská mliekareň zamestnáva v súčasnosti 295 zamestnancov.

Tlačová správa, Kežmarok, 21. február 2020