Aktuality

Veľká skúška nielen pre kežmarský šport

Sľubný štart sezóny ochromila pandémia. Nádejní hráči trénujú v mini kolektívoch, či hádžu na kôš doma. Uplynulé obdobie zhrnul jeden z troch trénerov basketbalistov a člen komisie športu mesta Jozef Juhász.

Aký dopad mala koronakríza na basketbal v meste Kežmarok?

V sezóne 2019/2020 nás zasiahla kríza až v nadstavbovej časti súťaží. Naši najmenší minulú sezónu odohrali po ukončení základnej časti dva zápasy. Doma sme proti Rožňave dvakrát vyhrali. Čo sa týka druhej ligy mužov, mali sme nábeh na postup do playoff. Boli prví v tabuľke, ale nebolo im umožnené súťaž dohrať.

Dalo sa na podobnú situáciu vopred pripraviť?

Jednoznačne môžem povedať, že nedalo. Sú krajiny ako my, Česká republika alebo Rumunsko, ktoré šport kompletne zastavili. V Poľsku a Maďarsku však všetky športové súťaže na rôznych úrovniach bežia, keďže mám informácie aj od ostatných kolegov trénerov. Spoločne čakáme, čo sa udeje. Tréningom sme odbremenili mládež od toho, aby sedeli iba doma. Sú radi za to, že môžu mať sociálny kontakt.

Vnímate snahu o uvoľnenie opatrení ako napríklad v susedných krajinách?

Zväzy aj Slovenský športový olympijský výbor sa snažia pristupovať k situácii s vervou. Reaguje na to aj Ivan Husár, ktorý je splnomocnenec pre šport v rámci ministerstva školstva. Podobne aj poslanec Národnej rady slovenskej republiky Karol Kučera. Nevedia však pretlačiť to, čo je v pandemickej komisii a krízovom štábe.

Ako vyzerala príprava na zápasy a ako prebieha v súčasnosti?

Od júna sa otvorila hala a chystali sme sa na finálové turnaje. Odohrali sme pár prípravných zápasov so Svitom, Spišskou Novou Vsou a Prešovom so striedavými úspechmi. Od augusta sme sa začali pripravovať na novú sezónu, ktorá sa rozbehla. Kolektívne sme začali trénovať všetky kategórie od mužov po našich najmenších. Od 15. novembra trénujeme v súlade s pandemickými opatreniami v počte päť plus tréner. Všetky kategórie sme museli rozdeliť tak, aby to vyšlo počas celého týždňa okrem štvrtka. Takto v podstate fungujú všetky športy v rámci Mestského športového klubu, ktoré trénujú v hale.

Organizovali ste počas roka turnaj i doma?

Podarilo sa nám v septembri usporiadať dva turnaje. Prvým bol Memoriál Karola Štepánka v kategórii mužov, kde sa zúčastnili celky Martina a TYDAM Košice. Domáci celok tento turnaj suverénne vyhral, ale už sa kvôli korona problémom nedostal k majstrovským zápasom. Ja osobne som usporiadal už ôsmy ročník Memoriálu Vlada Jančeka. Tentokrát to bolo pre kategóriu chlapcov narodených v roku 2007, ktorého sa zúčastnili okrem nášho družstva aj celky z Basketbalovej akadémie obce Čaňa, AS Trenčín a AC LB Spišská Nová Ves. Zúčastnení si pochvaľovali a nadviazali nové priateľstvá. Tím z Trenčína sa na basketbalovej mape objavil opäť až tohto roku. Dostali sme dotáciu z Prešovského samosprávneho kraja, ktorá nám veľmi pomohla pri príprave.

Ako hodnotíte koncepciu rozvoja športu do roku 2027?

Vnímam ju veľmi pozitívne, keďže som na nej spolupracoval v rámci Športovej komisie mesta Kežmarok. Navrhovali sme ju spoločne aj s Dávidom Cintulom, ktorý je z mesta zodpovedný za šport. Koncepcia je samozrejme otvorená na dopracovanie, keby sa mali v nasledujúcich rokoch udiať nejaké zmeny. Predpokladám, že v budúcnosti nastane i určitá priorita športových odvetví na základe širšieho hľadiska. Či je tento šport olympijský, akú má zväzovú štruktúru v nadväzností na mesto a jednotlivé kluby.

Patrícia Rozgonyiová