Aktuality

Verejnoprospešné služby pocítili vplyv mimoriadnej situácie

Mimoriadna situácia a viac ľudí doma sa prejavili aj na zvýšení objemu odpadov v našom meste.

„Od začiatku aktívne sledujeme všetky nariadenia vlády či úradov verejného zdravotníctva. V rámci Verejnoprospešných služieb (VPS) mesta Kežmarok sme vytvorili dve miesta – na Poľnej ulici a na futbalovom štadióne, kde zabezpečujeme meranie teploty našich zamestnancov. Ak by zamestnanec mal zvýšenú teplotu, nebol by vpustený na pracovisko,“ uviedol riaditeľ VPS Miroslav Škvarek.

Ako ďalej upozornil, aj naďalej je VPS v mimoriadnej situácii, ale napriek tomu sú povinní zvážať všetky druhy odpadov.

„Nie je možné zabezpečiť všetky činnosti v obvyklom štandarde. Aj my máme obmedzené možnosti a aj my sme prijali opatrenia, aby sme ochránili našich zamestnancov. Neviem si predstaviť, čo by sa stalo, keby sme nemohli niekoľko dní vyniesť odpad. Chcem preto poprosiť obyvateľov, aby zodpovedne pristupovali aj k vytváraniu odpadov. Aby ho vytvárali čo najmenej, aby nekupovali zbytočné veci, zbytočné obaly, aby neukladali odpad vedľa nádob. Naši zamestnanci sú tak vystavení väčšiemu riziku a bez nich sa situácia môže ešte viac zhoršiť,“ upozornil riaditeľ.

Mimoriadna situácia a uzatvorenie škôl či obchodných prevádzok spôsobilo, že ľudia sú viac vo svojich bytoch či domoch. Podľa riaditeľa vidno, že ľudia využívajú tieto týždne na upratovanie.

„Vidíme to nielen na zbernom dvore, ale aj v kontajneroch v uliciach mesta. Objem odpadov sa zvýšil približne o 10 až 15 percent, čo súvisí so zvýšenou spotrebou, ktorá je naviazaná na domáci spôsob života,“ uzavrel Škvarek.

Lorant Paugsch