Aktuality

Vladimír Krausz bol nominovaný na Krištáľové krídlo za rok 2019

Nominovaný na cenu Krištáľové krídlo za rok 2019 bol aj textár, výtvarník, skladateľ Vladimír Krausz. Mandolína, Neľutujem, Spomaľ či Opri sa o mňa, to sú piesne, s ktorými sa spája meno talentovaného textára z Kežmarku, vďaka ktorým sa mu dostalo takej veľkej pocty, akou je nominácia na známe ocenenie.

Vladimír Krausz tvorbu textov považuje zároveň za svoju najväčšiu záľubu. Kežmarok, ako i celá umelecká obec ho pozná aj ako výtvarníka, ktorý prezentoval svoju tvorbu na viacerých výstavách doma, ale i v zahraničí. V roku 2019 bol ocenený Cenou SOZA ako najúspešnejší textár roka 2018. V roku 2019 spolupracoval na vydaní albumov: Peter Bič Project, Peter Lipa, koncertné CD Adama Ďuricu, Chinaski, Marián Čekovský. Podieľal sa tiež na realizácií singlov pre skupinu IMT Smile, Peter Bič Project, Gladiátor a pre interpretov ako Adam Ďurica, Peter Lipa, Lenka Nová. Napísal aj texty k piesňam pre slovenský film Casino.sk.

Štýl hudby má Krausz svojský, ako sám priznáva, no napriek tomu jeho piesne si osvojili mnohí. V Kežmarku sa predstavil so svojimi piesňami na vernisáži výstavy July Haluzovej. Jedna z piesní bola venovaná aj jeho manželke. „Zahral som tu jednoduché pesničky, mám aj iné jednoduché, ja si len takto doma hrám,“ komentoval svoje vystúpenie Krausz. Svoj talent na prispôsobenie sa každej vekovej kategórií potvrdil v minulosti vydaním detského CD. „Piesne, ktoré skladám, nemám v záujme ani nejako vydávať, to je len tak medzi kamarátmi,“ odpovedal Krausz na otázku, či neplánuje raz svoje autorské piesne vydať. Výnimočným bol fakt, že vôbec nekoncertuje, ale na túto akciu prišiel. Priznal sa, že keď bol mladší, možno ambícia koncertovať uňho aj bola, no teraz už veľmi nie. „Piesne si robím sám a možno to niekedy raz niekomu ponúknem, mám ich dosť. Stále si niečo nové vytváram a občas sa stanú také momenty, keď mi niečo napadne. Vtedy viem, že to bude refrén piesne. Sú to náhle inšpirácie, ktoré ani neviem, kedy prídu,“ dodal. Prítomní návštevníci galérie ohodnotili jeho vystúpenie potleskom a vypýtali si prídavok.

Cenu Krištáľové krídlo udeľuje odborná porota, tento rok bola v kategórii populárna hudba v zložení: Roman Juhás, Oľga Záblacká, Celeste Buckingham, Andrea Zimányiová a Jaroslav Slávik. Spolu s Vladimírom Krauszom boli nominovaní aj Sima Martausová a Kali. Cenu si napokon odniesla Sima Martausová, napriek tomu ostáva Krauszova nominácia veľkým úspechom a zložením pomyselného klobúku z hlavy pred jeho tvorbou, ktorú poznajú nielen Kežmarčania, ale celá krajina.